Да се отървеш от някой, качен на гърба ти
Да се отървеш от някой, качен на гърба ти

Грубото и безцеремонно отношение на пътя не се изчерпва само с това, че някой ви е засякъл. Нито, че не ви е дал предимство или откровено ви е препсувал. Има шофьори, които карат плътно доближени до колата пред тях. А това е доста изнервящо и води до отвличане на внимание от пътя. Как трябва да се реагира в подобна ситуация?

Личното пространство е не само за хората, но и за колите, като при тях то е жизненоважно. В крайна сметка, ако шофьорът, който буквално се е „качил на гърба ви“, не успее да се справи с управлението или пропусне момента за спиране, тогава инцидентът е гарантиран. А при удар отзад нещата поняакога завършват трагично, особено ако ударената кола навлезе в насрещната лента.

Факт е, че има някои шофьори, които смятат, че щом те закъсняват, всички на пътя трябва също да бързат. Затова те се движат без за спазват безопасна дистанция. Буквално се залепват броня до броня, предизвиквайки суматоха на пътя. Тези шофьори не знаят колко опитен е човекът зад волана на автомобила пред тях. А и самите те много често не притежават нужните умения на пътя.

В резултат на това поведението им често води до пътнотранспортни произшествия с участието на два или повече автомобила. Особено при лоши метеорологични условия – дъжд или през зимата.

Затова и в подобна ситуация се препоръчва, шофьорът на предния автомобил да вземе мерки.

Целта е предотвратяване на евентуален инцидент.

Най-лесният и сигурен вариант е: даване път на бързащия. Просто го оставете да си върви по пътя. За целта внимателно намалете скоростта, пуснете мигач и се отдръпнете вдясно, стига да има възможност. Ако няма място за изпреварване, припомнете на натрапника, че е добре да спазва дистанция. Натиснете няколко пъти спирачките, но не рязко. Тогава стоповете ви ще светнат и той ще ги забележи. По правило това работи.

Понякога бързащият не е доволен от факта, че някой кара по-бавно от него в тъмното. И той често му „подсказва“ с превключване на дълги светлини. А това крие допълнителна опасност, особено през нощта. Фаровете се отразяват по определен начин в огледалото за обратно виждане на спазващия правилника шофьор. И често заслепяват, което води и до по-сериозни инциденти.

Решението в случая е активиране на аварийните светлини. Или прибягване до тактиката „не спорете, а пропуснете“, за която вече стана дума. Ако колата ви е е оборудвана с огледала за обратно виждане с автоматично затъмняване, активирайте тази функция. Така фаровете на автомобила, идващ отзад, не са вече толкова опасни. Когато няма такава функция на огледалата, трябва да промените позицията на огледалото. Спуснете го или го повдигнете, така че отразените в него фарове да се затъмнят. За целта тези огледала са оборудвани със специален лост.

Най-важното обаче е да не изпадате в паника, ако шофьор, който бърза, ви настигне. И по всякакъв възможен начин ви намеква, че трябва да се движите по-бързо и да нарушите правилника за движение. Действайте премерено, спокойно и балансирано. Както вече стана дума, най-добре го оставете да ви задмине. Това ще ви спести нерви, а може дори да ви спаси живота.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви