Аюд и мистериозният му клин
Аюд и мистериозният му клин

През 1974 г., на брега на река Муреш в град Аюд, Румъния, екип от работници се натъква на обект, който изглежда като аномалия във времето и мястото. ЕАдзин от онези, с основмание наречени, неудобни артефакти.

Работниците изкопават дупка с дълбочина около 10 метра (в някои източници има информация за 32 метра дълбочина) и откриват две големи кости, които принадлежат на мастодонти.

Копачите достигат до древен земен слой, тъй като последните мастодонти в Румъния са изчезнали преди около 10 хиляди години.

Освен костите работниците откриват в същия слой и трети предмет – малко парче метал.

Парчето е с клиновидна форма и има дупки, като за закрепване. Изглежда като част от някакъв сложен съвременен механизъм. Размерът му е 20,2 см х 12,5 см х 7 см.

Анализът показва, че артефактът е сложна сплав от 12 различни елемента, основният от които е алуминият – 89 % от общия състав. Останалите 11 % са мед, силиций, цинк, олово, калай, цирконий, кадмий, никел, кобалт, бисмут, сребро.

Любопитно е, че за първи път алуминият е изолиран едва през 1825 г. от датския физик Ханс Ерстед. А масовото производство на алуминий започва през 1885 г.

Има много версии за това какъв може да бъде този странен артефакт. Алтернативни учени смятат, че това е част от извънземен кораб, която е останала на земята през праисторическата ера, когато извънземните са идвали на нашата планета.

По-скептично настроените заявяват, че този клин е “част от кофа на багер“, която е попаднала в земята максимум няколко десетилетия преди да бъде намерена. И е силно окислена поради това, че е на голяма дълбочина.

Въпреки това, теорията, че е „обикновена част на багер” не е особено популярна, тъй като има много мистерии, свързани с този обект.

Ако е част от кофа на багер, работниците в Аюд без съмнение бързо биха го идентифицирали.

Освен това, сега никой не знае къде се намира клина … До 1995 г. той се съхранява в музей в Румъния и изведнъж изчезва …

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви