Частично бедствено положение заради мигрантите
Частично бедствено положение заради мигрантите

В части на трите области – Бургас, Хасково и Ямбол е обявено бедствено положение заради миграционния натиск от днес до 29 септември.

Целта е да се направи бърз ремонт на горските пътища без обществена поръчка. Голяма част от тях са трудно проходими и разрушени. Това каза служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев в Малко Търново. Той заедно със службения министър на земеделието Явор Гечевнаправи проверка на зоната около граничния контролно-пропускателен пункт.

До две седмици трябва да започне рехабилитацията и ремонтните дейности по пътищата в района на границата, посочи Дерменджиев.

„За да можем успешно да се справяме с вълната, която нараства ежедневно от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терен. По тези пътища, в това състояние, изпълнението на тези функции е невъзможно. Такъв проект имаше подготвен при предишния служебен кабинет, оказа се, че не е реализиран и ние сме длъжни да го реализираме в момента и да го доведем до край“, обясни вътрешният министър.

Той допълни, че най-често мигрантите преминават границата със стълби, с които прескачат ограждението.

„Имаме по-активно съдействие от турска страна, така че и след срещите, които проведох с турския вътрешен министър и с гръцкия вътрешен министър, много по-добра е координацията и взаимопомощта. Ние ги възпираме още на съоръжението“, допълни Иван Демерджиев.

Има събрани доказателства за служители на МВР, които са замесени в трафика на мигранти, каза вътрешният министър. Той посочи, че предстоят рокади, свързани с преместване на служители, за да се осигури по-добра защита на границата.

Съвместни патрули на МВР и горското стопанство започват обходи в Странджа. Целта е да се повиши контролът по охраната на границата и недопускане на нелегални мигранти към вътрешността на страната, както и да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч.

За периода от началото на годината до 18 септември незаконно у нас са се опитали да влязат 103 998 души през граничната бразда с Турция. Това е с 3.4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на МВР.

За тази седмица броят на мигрантите, атакували границата, е 5864 души, а за предходната – 5254 души.

Междувременно министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че през последните дни няма засилване на натиска.

„Това се получава, не само благодарение на засиленото присъствие на Българската армия. Разбира се и Гранична полиция е там, с тях работим съвместно по границата. Трябва да отбележим и усиленото присъствие на турската жандармерия, която оказва помощ за намаляване на натиска по нашата граница. Благодарение на тяхното съдействие натискът в момента не е чак толкова голям“, казва Стоянов, цитиран от пресцентъра на МО.

Областният управител на Хасково Минко Ангелов обяви частично бедствено положение заради мигрантския натиск в общините Свиленград и Тополовград. Това съобщиха от областната администрация.

То се въвежда от 12 часа днес и ще е в сила до 12 часа на 29 септември.

Обявяването на частичното бедствено положение се налага заради създадената към момента и усложняваща се обстановка, вследствие на засиления мигрантски натиск по българо-турската граница в пограничните райони и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда.

За пръв път в региона се въвежда частично бедствено положение по такава причина. Последно извънредна ситуация в общини в областта бе обявена през лятото заради големите пожари.

Пред БТА Минко Ангелов цитира справка на МВР, според която за периода от началото на годината до 18 септември 103 998 лица са се опитали да влязат незаконно у нас от Турция, което е с 3,4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за предходната – 5254 души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви