Росица Гергова
Родов терапевт Росица Гергова

Родологията изучава, как взаимо-следствените връзки влияят върху нашите съдби. С една дума ние живеем такъв живот, какъвто са ни подготвили нашите прародители със своите действия. В днешната ни среща с нашия родов терапевт Росица Гергова, от BurgasNews ще ви запознаем с една много интересна тема  – „Безбрачието и липсата на партньор“.

Родовтерапевт Гергова, често срещани ли са случаите във Вашата практика, когато хора ви търсят за решаване на проблеми, свързани с намирането на партньор в живота? Не говорим за краткотрайни връзки, а за сериозни?

Най-честата причина, поради която ме търсят моите пациенти е наистина липсата на партньор, намиране на трайни и дългогодишни връзки. Пациентите не могат да си намерят сродната душа и да достигнат до брак и създаване на семейство. Това е изключително често срещан проблем в нашето общество.

Често се получава парадокса пациент да обича един човек, а друг да харесва него. Тоест, този който харесвам, не ми обръща внимание, а тези които ме ухажват, не ми допадат.

Друг проблем е отношенията с мъжете, които са или сложни и двойките не могат да намерят общ език – скандали, раздели, или нямат общи намерения и цели.

Има и друг проблем, който също не е за пренебрегване – отношенията са краткотрайни, мимолетни и не достигат развитие. За такива отношения раздялата е винаги болезнена. Винаги се изпитват дълбоки чувства на мъка, омраза понякога, неразбраност, злоба, изневяра. Може да се наблюдават и случаи, в които жената не получава от съпруга си това, от което тя се нуждае, а тези потребности може да и ги даде любовника. По тази причина тя отново не е удовлетворена във връзката си.

Друг проблем, поради който жените нямат добри партньорски отношения, са съпругът или партньора умират внезапно от болест или нещастен случай. Имала съм няколко такива случая, Завързва се любов, разбирателство и те го губят за съжаление по такива причини – болест, нещастен случай. Това са най-честите причини, които срещам в своята практика.

Какво прави родовия терапевт в тези случаи?

Когато дойде пациент с такъв проблем най-важното е да открием от къде се коренят тези отношения с мъжете. Да открием негативните сценарии. Започваме да разглеждаме миналото на близките и на по-далечните роднини и предци, но от женски пол. Баби, прабаби, сестри на баби, прапра баби.

Това се прави с цел да открием причините в настоящето и да предприемем мерки за обезсилване на тази негативна родова програма. Именно отъждествяването с тази родова програма, негативна, с тази родова история, с този човек, с тази баба, разрушава живота на жената в момента.

Какви може да са причините за една такава негативна родова програма?

Ако пациентката има баби вдовици, изстрадали от липсата на мъж до себе си, като опора и подкрепа, изпитали болката от смъртта на любимия и мъжа до себе си, тяхната внучка в наши дни несъзнателно изпитва страх да не повтори съдбата на тази баба вдовица.

Освен това е възможно в настоящи дни внучката постоянно да се притеснява, че партньора й ще я изостави така, както навремето бабата е загубила съпруга си. Няма значение, че примерно е починал на бабата съпруга, любимия. Внучката ще изпитва страховете, че партньорът и може да го последва същата съдба, но и че ще я изостави. Това е на подсъзнателно ниво.

Други причини са, ако баба, прабаба са имали нещастни съпружески отношения или любовни такива – насилствена раздяла с любим. Родителите на момата не са й дали да се омъжи за някого и по неволя са я омъжили за друг човек. Това също е причина. Тоест, това е една нещастна съдба на нейна прабаба или баба, която е искала да се омъжи, а не е могла. Внучката подсъзнателно бяга от съпружеските отношения, защото се отъждествява със съдбата на тази своя роднина.

Не по-малко срещана причина е, когато сестрата на баба или прабаба е трябвало да се грижи за своите по-малки братя и сестри, обикновено първородните деца са го правили. Така тази жена е останала стара мома, а в настоящи дни нейната родственица се отъждествява с нея – „Ти не се омъжи и аз няма да го направя“, на подсъзнателно ниво.

Ако в поколенията назад мъжете са били слаби, пияници, неудачници и не са изпълнявали мъжките си задължения – отговорността е падала на жените. Получава се една родова история, че жените рано или късно теглят хомота. Тоест, живота им е несретен. Тази родова история тече във вените им подсъзнателно – „Рано или късно теглиш хомота след като се омъжиш“.

Друга причина е, когато в рода е имало смърт на новородени деца или жени починали по време на раждане. След сто години в настоящи дни, внучките на тази жена, която е пострадала така, могат да избягват близост с мъжете, подсъзнателно, заради страха да не би да заченат и загубят живота си така, както тяхната роднина. Тоест, не зачевай, защото може да умреш, когато родиш дете.

Друга причина е проклятие в рода.

То може да е заради мома, която е изоставила и се е подиграла с момък от друг род. Клетвата към потомците се отработва с безбрачие. Причина може да е и, ако в настоящия живот на пациентката е възможно да изпитва чувство към бивш партньор. Тоест, тя не се е разделила напълно с него. И тайно се надява той отново да се върне при нея. По този начин, тя не може да изгради бъдещи, перспективни отношения с друг партньор.

В настоящи дни причини могат да бъдат и ако жената, която не може да изгради семейство, партнира на някого от своите родители – символично. Дали е „съпруга“ на татко си, стои като жената до него, защото майка и е починала или таткото не уважава майката, или стои като „съпруг“ до майка си – „Аз съм до теб мамо, няма да те изоставя“. Това се нарича партниране на родителите и така не може да се създават партньорски връзки.

Една много често срещана причина е, ако жената има няколко аборта и изпитва чувство за вина. По този начин тя се самонаказва, като избягва щастието от връзка – „Аз не съм достойна жена да имам семейство и деца“.

Имайте в предвид, че причината никога не е една единствена, за да няма хармонични отношения на жена с партньор и партньор с партньор.

Как терапевтирате клиенти с подобни проблеми? Какви методи използвате в тези случаи?

В подобни случаи предлагам няколко метода. Първо, да се отработи чувството за вина и човека да се освободи от това чувство. Отработват се отношения с родители и близки, като се завършват, в кавички, чрез терапевтичен похват. Да се осъзнаят съдбите на предците и да се прекрати несъзнателното, подсъзнателното  отъждествяване с тях.

Открива се родовата история с нелепата съдба на жената в рода, без да я съдим, проявяваме почит и уважение към тази жена, а пациентката се разтъждествява с нея.

Откриват се всички новородени и починали деца в рода,, както и родилките и се почитат, чрез помен.

Ако има проклятие се отработва и обезсилва под указание на родови-терапевт. Само така пациента се изпълва с родови ресурси, дават се нови терапевтични задачи и действия, които имат за цел да изпълни живота с нещо ново и благодатно. Само по този начин ще може да се създадат здрави семейни отношения и дълготрайни връзки.

За повече информация относно терапевтирането на този род негативни програми от BurgasNews ви оставяме личния номер на родовия-терапевт Росица Гергова, както и линк към нейната лична страница във Фейсбук, където на 27.09 ще се проведе безплатна лекция на тема  „Коренът на всеки човек и силата му“

Телефон на родовия-терапевт Росица Гергова: 0877740117Файсбук страница на родовия-терапевт: https://www.facebook.com/events/1092879008287648/

2 КОМЕНТАРИ

  1. Когато човек срещне сродна душа и целият му род се изправи срещу него трябва да има силите да устои. Изправих се срещу всички и имах 43 години брак с любимия си мъж и най-добър приятел. Благодарна съм на съдбата и избора си.
    Вече съм вдовица, на 74 години и съм си самодостатъчна и благословена с моите приятели и близки.
    Вярвам, че има лична и родова карма и човек трябва да я разчиства с любов и търпение.

  2. Това изобщо не може да са отговори на въпросите. В моето семейство никой не е изоставял никого и, въпреки всичко, аз съм била изоставяна. Задавам си въпроса, дали не изкупваме чужди ви и, без да имаме вина и справедливо ли е това? Изобщо не е справедливо!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви