Покупка на кола с малък пробег. .. Не на шофьор
Покупка на кола с малък пробег. .. Не на шофьор

При покупка на употребяван автомобил потенциалният собственик обръща внимание на много фактори, като един от основните е пробегът. Мнозина кандидат-купувачи смятат, че колкото по-малък е той, толкова по-добре. Това обаче не е точно така, предупреждават експерти.

Факт е, че именно малкият пробег кара продавачът да увеличи цената на колата. В същото време тези купувачите се радват на находката си и напълно забравят за проблемите, които могат да срещнат. Те приемат, че малкото километри им гарантират добра покурка. Поне няколко години спокойствие, като в този период ще сменят само основни консумативи и всичко ще бъде наред.

Когато попаднете на кола с малък пробег, но на повече години, задължително трябва да се замислите.

Невинаги автомобилът е с превъртян километраж, може да има други проблеми. Например, да е каран само на къси маршрути, което е много по-лошо от дългосрочна експлоатация. Обикновено тези коли се използват само в града, а това често означава попадане в задръствания, които подлагат на сериозно натоварване основните агрегати.

Подобна експлоатация износва автомобила по различен начин, отколкото при шофиране на дълги разстояния. При малък пробег и ниски обороти на двигателя маслото се разгражда по-бързо, което означава, че то трябва да се сменя по-често от обикновено. И ако това не се прави, щетите по работните повърхности на двигателя може да бъдат сериозни.

Ако продавачът каже, че колата му не е използвана дълго време и затова има толкова малък пробег, това също е причина да се замислите за закупуването му. Първото, което може да очаквате в подобни случаи, е проблем с дюзите, тъй като без циркулация на течност, те просто изсъхват. И когато през тях под налягане пак потече антифриз, масло и т.н., те веднага се пукат. Същото се случва и с уплътненията.

Прието е, че един автомобил изминава средно около 15 000 км годишно. И ако умножите тези цифри по годините му, трябва да получите число, приблизително равно на това на километража. Ако бордовият компютър показва много по-малък брой изминати километри, тогава такъв автомобил изисква повече внимание и сериозна диагностика.

Запомнете, че само нова (или почти нова) кола може да има малък пробег. Всичко останало трябва да събуди подобрение у потенциалния купувач. В крайна сметка, той е този, който ще се раздели с парите си и ще трябва да реши всички проблеми, които могат да му се стоварят върху главата, ако без сериозно проучване си купи кола с малък пробег.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви