КНСБ: 1 млрд. за енергийни помощи
КНСБ: 1 млрд. за енергийни помощи

За енергийните помощи са нужди един милиард лева месечно, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на Нова телевизия. Затова искаме доходите да бъдат компенсирани поне с 20%. Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта.

Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Инфлацията официално е около 18%, но ние отчетохме над 50, а някои стоки минаха и 100%, като например олиото.

По думите на Димитров към юни в сектор „Индустрия“ заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. „В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, а в публичния сектор – едва с 8. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, а остатъкът отива при търговците. Трябва да се осветли цялата верига“, категоричен е синдикалистът.

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации. „140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата тази сума можеше да бъде похарчена за 7-8 кубика. Същото важи и за клиентите на „Топлофикация“, където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец“, разкри той.

Димитров споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне със сметките за отопление. „Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведат до разочарование и делигитимация на изборната система“, прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви