Британците минават на пластмасови пари
Британците минават на пластмасови пари

Британците имат само още една седмица, за да похарчат последните 11 милиарда британски лири (12,4 милиарда долара). Те са под формата на хартиени банкноти, които са в обращение. След това парите ще престанат да са законно платежно средство, съобщи Блумбърг.

От 30 септември почти 6 милиарда лири от старите банкноти с номинал 50 британски лири и над 5 милиарда британски лири банкноти с номинал 20 британски лири няма повече няма да бъдат приемани като платежно средство в страната. Това обяви днес „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England).

Британците могат да обменят хартиените банкноти за новата валута, направена от наподобяващ пластмаса полимер, лично в централата на „Банк ъв Ингланд“ в Лондон. Могат и да ги изпращат по пощата или в определени пощенски клонове. Много търговски банки ще разрешат те да бъдат депозирани по сметка.

С края на банкнотите от 20 и 50 лири ще завърши преходът на Великобритания към новите полимерни банкноти. Всички полимерни версии на валутата с изображението на кралица Елизабет Втора все още могат да бъдат използвани като нормално платежно средство, съобщи „Банк ъв Ингланд“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви