Цончо Ганев
Имаме решения за проблемите в туризма

Заместник председателя на Възраждане Цончо Ганев се срещна с представители на туристическия бранш в Бургас.

На срещата бяха обсъдени  сериозните проблеми, които предстоят да бъдат решавани в сферата на туризма.

От BurgasNews се срещаме с Цончо Ганев за да разберем от  него, каква стратегия имат от Възраждане по отношения този проблемен сектор и какви алтернативи предлагат за решаването им.

Господин Ганев, как премина срещата с представителите на туристическия бранш? Какви изводи си направихте за положението в сферата на туризма? 

Моите срещи с представителите на туристическия бранш от Бургас и регион са напълно регулярни. Те са започнали преди повече от една година. Аз се срещам периодично с тях по време на 47-то НС съм ги поддържал постоянно и информирал за това, какво се случва в „Комисията по туризма“. Винаги са били информирани от мен за всичко, което се случва. Обсъдихме текущите проблеми и нещата, които трябва да се случат в следващото НС в сектор Туризъм.

Проблемите са много и за съжаление, и предишното, и сегашното управление не правят нищо за тяхното решаване. Бяха обсъдени проблеми със Слънчев бряг и старата битка, които водят Слънчев бряг АД и община Несебър. Битка, която е срам и позор за община и държава.

Обсъдиха бяха варианти за решаване на проблеми, както и варианти за възможността да се реализира климатолечение в район Странджа. Разгледахме възможностите, какво трябва да направи държавата, какво трябва да направим ние, като граждани. Това бяха основните неща, които се обсъдиха.

Какви алтернативи ще предложите Вие, от Възраждане, за решаване на проблемите, които изброихте? А не са само те. Имате ли ясна, адекватна стратегия за сектора и каква точно е тя?

Да, имаме стратегия. Ние имаме категорична визия за този сектор. Той трябва да стане приоритет. Не само да се говори, че е такъв, но и реално да стане. Нужна е национална стратегия, която да не е от днес за утре и дори за година напред, а национална стратегия, която да развива сектора, като цяло.

Нужно е държавата да се погрижи да развие инфраструктурата до всички обекти, които са извън големите курорти. Това трябва да се направи с цел, защото към днешна дата, ако имаме туристи в хубави и, лъскави хотели. Тези туристи да отидат извън хотелите до плажа да кажем, страната не е организирала въпросната инфраструктура.

Освен това трябва да се наблегне на културния туризъм. България има дадености за всякакъв вид археологически разкопки, които са занемарени и няма пътища до там. Трябва да се помисли в посока да се облекчи работата на самите хотелиери, почивните бази.

Тези проблеми са изключително сериозни. Бранша не получава никаква подкрепа. Сериозен проблем е и с подпомагането по време на криза за самолетни билети. Ние тогава абсолютно се борихме въпросното подпомагане да е за транспортните фирми, тъй като 80% от туристите в България идват не със самолети, а с наземен транспорт. Това нещо не се случи, но това ще е следващото, за което ще се борим в парламента.

Значи браншът няма да получи поредните празни предизборни обещания и залъгвания?

Вижте господин Николов, ние в общи линии не сме обещавали нищо. Ние сме казали, какво смятаме да правим и ще правим. Празни обещания не сме давали, а напротив – поемахме единствено ангажименти да заставаме зад бизнеса и всеки един проблем, който имат всички хора от целия бранш. Това не са само хотелиери, това са екскурзоводи, транспортни фирми, лека и хранително вкусова промишленост. Към всички тях, ние сме поели ангажименти, че ще застанем до тях и каквото трябва да направим за промени в нормативната база или самото министерство да започне да прави, за да се случат нещата, ще го направим. Това беше и целта на поредния кръг от разговори, които имахме с бранша.

Какво мислите по въпроса за стимулите, които са нужни за привличане на вътрешни туристи. Още повече, че статистиката показва, че 50 на 100 от почиващите в родните курорти и през това лято са български туристи. Според БХРА трябва да се осигури отделен бюджет само за, така наречените, ваучери за туризма, а не както е в момента – използва се един и същи бюджет за туризъм и за храна.  Както и да се предвидят ваучери за здравна превенция на населението и особено за хора, които са преболедували Ковид-19. Има ли Възраждане въобще някаква  идея в тази посока?

Това, което се случва на километри от България  – военен конфликт, затваряне на границите в международен аспект трябва да е ясен сигнал за бранша и частност на държавата, която да се погрижи туристическия бранш да има пълно основание да получава клиенти от българския потребител.

Точно заради това е ролята на нашата държава да вземе мерки и да стимулира българина, който вместо да ходи постоянно в Гърция и Турция, да посещава българските курорти.

Има различни способи и един от тях е ваучерите, които стават за храна, дават възможност с въпросните ваучери да се ползват и в бранша.

Има възможност и за промяна на концепцията за отдаване на плажовете на концесия. Получава се така, че в един момент концесионерите на плажовете започват да вземат огромни суми за чадъри. Това и редица други проблеми гонят българския турист от България. Буквално го принуждават да ходи в Гърция, Турция и в други страни. Към всичко това, като прибавим и липсата на инфраструктура и презастрояването, което е факт, а държавата не прави нищо, напротив, постоянно се строят нови и нови хотели. Всичко това води до там, че българският турист предпочита да избере съседни нам държави, но не и България. Това трябва да се промени.

Именно заради това ролята на парламента е изключително важна.

Какво мислите за концесията на плажовете, които в голямата си част са отдадени за по 20 години? При това, искам да подчертая, на хора, които са свързани с криминалните структури и сенчестия бизнес.

Да, има дългосрочни договори, но има и договори краткосрочни. В тях ясно е написано, че при нарушаване на клаузите към договора, се пристъпва към прекратяване. Това е написано в договорите. В момента може да се промени законодателството и да се направят точно и ясно разписани правила  за концесиониране. Не спазваш ли определените проценти за свободна зона, това е пряко и ярко нарушаване на правилата, а три пъти подобно нарушения с ясна законодателна промяна може да се пристъпи към прекратяване на въпросните дългосрочни договори. Така че пак ще кажа и нека е ясно за всички – „Най-слабата държава е по-силна от която и да е мафия“. Трябва да има политическа воля, а ние от Възраждане я имаме и това ще се промени.

Какво Ви е мнението за вихрещата се медицинска спекула в курортите?

Тук ролята е основно на държавата. Трябва да се осигурят нужните държавни екипи и да не се прибягва само до частни линейки и частни лица, които да правят каквото си искат и да вземат пари кеш. Трябва да се прекрати тази порочна практика и единствено да се работи със здравните застраховки.

Надявам се, че не сте пропуснали въпроса за паркоместата и паяците в курортите, които развалят почивката на туристите с безобразното вдигане на автомобили?

Държавата трябва да осигури терени извън големите курорти и близо до тях. Там трябва да се обособят паркинги, охраняеми, на които всички туристи, идващи с автомобили или хора, които идват да разгледат даден курорт, да си оставят автомобилите. Когато колите са извън курортите, няма да го има и този проблем, който се наблюдава с паяци, вдигане на коли, рекет за такси и т.н. Това е задължение на държавата. И ние имаме конкретни предложения за решаване на проблема.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви