Делегация на Министерството на туризма, водена от министър Илин Димитров, участва в Шестата глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм към ООН в Алба, Италия.

Министър Димитров взе участие в централната дискусия – “Бъдеще на винения туризъм”, на която изрази готовността на България да е домакин на една от следващите винени конференции на Световната организация по туризъм.

По време на дискусията в рамките на форума той представи визията си за развитие на винения туризъм на България пред делегатите на форума и високопоставените политически фигури от утвърдени винени дестинации като Италия, Португалия, Грузия, Сан Марино, Молдова и Гърция, с които бяха заедно на сцената.

Министър Димитров изрази готовността на страната ни да представи най-добрите практики и продукти на нашия винен туризъм и да покаже големия си потенциал в тази ниша.

България отдава голямо значение на тази проява, която е първостепенна възможност за представяне на възможностите ни за туризъм на най-високо равнище в рамките на Европа.

“България е в уникална позиция”, посочи министър Димитров – “тук всяка от представените в панела държави има свое достойнство, но ние съчетаваме почти всичко това – имаме море, красиви планини, хубаво вино и още много прекрасни неща в близост, които биха могли да привлекат много туристи и са добра причина да ни дойдете на гости, подчерта министърът. Това, че мнозина не познават предимствата и предпоставките за развитие на добър винен туризъм в България, е само една чудесна възможност да ви изненадаме, каза министър Димитров.

По време на разговорите основният фокус бе поставен върху факта, че развитието на винения туризъм внася добавена стойност и допринася за устойчивото развитие на регионите и общностите, като дава отражение върху всички процеси и елементите от веригата. Той е и форма на социална комуникация.

Основните акценти и послания във всички дискусии в рамките на форума бяха именно върху устойчивото развитие в туризма, въвеждането на иновации и дигитализацията, както и взаимната свързаност на винения туризъм и другите индустрии, свързани с гостоприемството.

Виненият туризъм и консумацията на напитката е част от културата и всички ритуали – беше коментирано, че за италианците виното е част от общуването, за испанците – част от културата на хранене, за гърците е символ и част от ритуалността.

Но всички се съгласиха, че е част от преживяването по време на едно туристическо пътуване, а при направата на вино едно от най-важните неща е историята, която стои зад него.

Основният ден от Шестата глобална конференция за винен туризъм завърши с дегустации и пътешествие със старинен парен влак до една от известните винени локации, разположени по хълмовете с лозя в околностите на Алба.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви