Учени разбраха кога е заработил механизмът
Учени разбраха кога е заработил механизмът

Учени експерти твърдят, че мистериозното древно устройство може да е започнало да работи за първи път на 22 декември 178 г. пр. н. е.

Учените смятат това устройство за едно от най-важните археологически открития в историята. Приема се, че този странен механизъм на 2000 години е форма на ранен астрономически компютър.

Как древните гърци са разработили устройство, което е изпълнено с умопомрачителен набор от бронзови зъбни колела, остава загадка. Особено като се има предвид периода от време, в който е създадено.

Механизмът от Антикитера

Първоначално водолази го извличат от останки. Механизмът е намерен заедно с различни други артефакти, включително монети, бижута, керамика и фрагменти от статуи.

От откриването си устройството е обект на интензивно проучване и дебат. Археолозите се опитват да разберат целта и произхода му.

Сега, ново проучване предполага, че устройството за първи път е пуснато в експлоатация на 22 декември 178 г. пр. н. е.

Изследователите спекулират, че слънчево затъмнение, комбинирано със зимното слънцестоене на следващия ден – и двете астрономически значими събития по онова време – са били идеално време за задействане на механизма.

Според тях, това е „характерна, важна и лесно откриваема“ дата за началото на Механизма от Антикитера.

Въпреки, че това заключение със сигурност е интригуващо, други учени експерти не са сигурни дали тази дата е точна. Те смятат, че ако конкретна начална дата е правилна, други сезони и дати, показани на устройството, биха били неточни …

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви