На 19 септември активисти на НФСБ внесоха в РИК-Бургас сигнал за облепени с предизборни плакати на „Движение за права и свободи“ дървета край пътища в общините Айтос и Руен в нарушение на чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс.

Агитационните материали на политическата партия можеха да се видят почти на всяко второ дърво от двете страни на шосето между руенските села Вресово и Люляково; на междуселищен път 2085 (Руен – Просеник), който минава през с. Руен, ва влизане в град Айтос откъм Бургас, както и по дърветата на централната айтоска улица „Славянска“.

В същия ден екип на телевизия СКАТ се срещна по този повод с кметовете на Айтос и Руен.

По повод сигнала РИК – Бургас извърши проверка, в хода на която е установила, че в действителност на шосето между руенските села Вресово и Люляково има поставени поставени хартиени плакати, съдържащи името на политическа партия „ДПС“ – регистрирана за изборите за народни представители, име на кандидат от регистрираната листа и призив за гласуване за партията.

На останалите места, посочени в сигнала на НФСБ, поставените плакати вече са били премахнати – очевидно заради репортажа на телевизия СКАТ.

От РИК – Бургас са категорични, че „разположените плакати представляват агитационни материали по смисъла на чл.183, ал.1 и ал.2 от ИК. Като такива, същите следва да са разположени в съответствие с разпоредбата на чл.183, ал.3 от ИК.

Със Заповед №РД-08-522/ 01.09.2022 г. на кмета на община Руен са определени местата за поставяне на агитационни материали.

От същата е видно, че агитационните материали не са разположени в съответствие с определените за това места“.

Във връзка с нарушението бургаската Районна избирателна комисия разпореди на кмета на община Руен да премахне посочените въпросните агитационни материали.

В решението на РИК – Бургас по казуса има и указание към кметовете на община Руен и община Айтос стриктно да спазват разпоредбите на Изборния кодекс, свързани с поставянето на агитационни материали, както и съответните заповеди.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви