В поредицата ни „Съвети за перфектно здраве и красиво тяло“ продължаваме темата по изгаряне на натрупаните в тялото мазнини.

С нашият експерт, персоналния фитнес инструктор Жени Николова този път ще наблегнем на един изключително наболял проблем  – здравословното хранене.

Няма как да се радваме на добро здраво и красива фигура без да спазваме определени хранителни режими. Тук не говорим за лишаване на организма от жизнено важни вещества, а напротив – захранване на организма с полезни такива.

Както спортуващите, така и всичко онези, които желаят да се освободят от натрупаните мазнини в своето тяло трябва да знаят, че всяка стъпка в тази посока започва с изгарящите мазнините храни. Кои са те и как да ги приемаме ще разберем от магнетичната и сексапилна професионална фитнес инструкторка Жени Николова.

Жени, какви са най-важните стъпки, чрез които да се освободим от нежеланите килограми, мазнини натрупани в телата ни? Какво препоръчваш ти на база дългогодишен опит и практика?

Всяка една стъпка към правилното хранене, трябва да започва и свършва с изгарящите мазнините храни. Ако искаме да имаме хубаво, хармонично тяло с красиво изградена мускулатура трябва да се консумират храни от животински произход – извара, кисело мляко, всички козе продукти.

С какво са важни тези хранителни продукти?

Те са много важни за изграждането на чиста мускулна маса, като акцентирам върху козите продукти. Други важни продукти от животински произход са яйцата и сьомгата. Препоръчвам да бъдат включени ежедневно в нашето меню.

Ти каза, че особено внимание отделяш върху козите продукти. С какво са по-специални те от останалите?

Първо, те не омазняват организма. Стимулират изграждането на мускулна маса. Всичко произведено от козе мляко е важно да се консумира. Оказват и особено благоприятен ефект върху косата и ноктите. Козите продукти правят организма по-здрав, устоим на болести и повишават силата и издръжливостта.

Нека се отклоним малко и да кажем, как да разберат хората, че ползват качествени козе продукти? Какво препоръчваш ти? Виждаме, че магазините са залети с продукти, които в основната си част са създадени на химическа основа, ниско съдържание на естествени хранителни източници.

Точно затова искам да препоръчам на хората  – да си набавят тези продукти по възможност директно от производителите. Има фермери в България, които са все по-голяма рядкост, но ги има. Те произвеждат качествена продукция, която продават на изключително изгодни цени. Казвам го от личен опит. Така ще помогнем и на себе си, своето здраве, както и на българските производители, които несправедливо са неглижирани. Препоръчвам на своите трениращи и на всички, които искат да имат отлично здраве и физическа форма, да консумират българското натурално произведено. Качествената храна е от особено значение.

Какви други храни препоръчваш? За кои храни хората не знаят почти нищо?

Това са анти бактериалните храни. Те са лук и праз. Това са силно изгарящите мазнините храни. Освен това събуждат и апетита, ако липсва такъв. Но искам да направя едно допълнение към тях. Имат малко негативен козметичен ефект, ако може така да го наречем. При консумирането на тези храни тялото започва да излъчва тяхната специфична миризма. Но пък от друга страна, тези зеленчуци засилват имунитета и убиват голяма част от вредните бактерии в организма – гъбичките.

Хубаво е хората да знаят, че нашите предци в голямата си част са се предпазвали от болести, чрез тяхното консумиране. Предците ни са ги консумирали в големи количества и като добавим физическия труд, който са прилагали, вместо фитнес упражнения, са имали завидно изчистени тела. Факт, който не можем да подминем.

Когато говорим за храни, всички знаем, че приготвянето им изисква и подправки. Кои подправки препоръчваш да се използват?

Препоръчвам следните подправки, чиято употреба не само е здравословна, но и подобрява миризмата на тялото при отделяне на пот – джинджифил, куркума, хрян, кардамон, кориандър, къри, лютия червен пипер, черен пипер, бял пипер, карамфил. Като последния го препоръчвам да се дъвче и за устна хигиена. Хубаво е тези подправки, ако не всички, то поне част от тях да се включват в ежедневното ни меню. Искам да предупредя хората, които имат стомашни разстройства и гастрит да внимават с лютото. Има и кайен на капсули, който може да се закупи. Този продукт, който мога да нарека подправка на капсули, забързва метаболизма, обмяната на вещества, но трябва да се внимава с неговия прием за да не повреди стомаха. Всичко прекалено не е полезно. Трябва да има мярка.

Жени, какви плодове трябва да се консумират, за да имаме добро здраве и да изгаряме мазнините?

Препоръчвам консумацията на цитрусови плодове.  Те са незаменими помощници в борбата за изгаряне на мазнините. Те са в основата на покачване тонуса и енергията на човешкото тяло. Затова винаги препоръчвам на моите ученици да обръщат особено внимание на тяхната консумация. Може да ги консумирате в естествения им вид, под формата на смутове, сокове. Освен това препоръчвам и консумацията на всички кисели плодове. Казвам кисели, а не сладки. Тези, които съдържат киселина и горчивина. Те са изключително полезни разграждащи мазнините храни. Затова и зелените ябълки са чудесни за закуска и  междинни хранения.

Всеки обича да си хапва и ядки. Много често хората си казват, че те са безобидна храна, която залъгва организма, без да вредят и оказват особено значение. Вярно ли е това или не?

Както и при останалите храни, ядките се делят на изгарящи мазнините и такива, които не бихме искали да консумираме, ако желаем тяло без мастни депа. Особено полезни за изгаряне на мазнините ядки са овесените, тиквени семки, камило, годжи бери. При комбинирането им се получава страхотна изгаряща мазнините сутрешна закуска.

Как се консумират? С прясно мляко, кисело или нещо друго?

Хубаво и полезно е да се комбинират с малко мед. Без да се използва друго към тях. Така ефектът е много силен.

Защо е много важна закуската? Много хора я пропускат. Това вреди ли?

Изключително вредно е. Закуската е може би най-важното хранене. С нея тръгва и нашият ден. Стартът е много важен. Той е нашата сила да останем по-дълго време млади, живи, силни и в кондиция. Има и една максима, която гласи – Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага. Много мъдра и правилна сентенция.

А какво ще ни кажеш за хранителните мазнини? Какво препоръчваш за тях?

Те са много важни помощници за изгаряне на мазнините. Това на първо място са зехтина. Хубаво е да подправяме салатите си със зехтин, ябълков оцет. Подчертавам ябълков оцет, като силно изгарящ мазнините продукт. Ябълковия оцет препоръчвам на дамите със силно омазнена коремна част, натрупани мазнини около ханша. Препоръчвам всекидневна употреба.

Всичко изброено в колаборация с постоянство води към желания успех. Така всеки ще се радва на стройна и изчистена фигура. Особено дамите.

За да се постигне 100% ефект за кратко време е нужно да се знае, че цялото  това здравословно хранене е нужно да се синхронизира с малко фитнес тренировки. Упражненията, които са предвидени да обработят всеки един мускул, мускулни групи ще допринесат за оформяне на тялото по един съвсем различен  – фин начин.

Веднага се забелязва разликата между човек, който се храни само здравословно и такъв, който се храни здравословно и тренира.

Когато се храниш здравословно и съчетаваш това с тренировка – ефектът е супер. Няма как един мъж или жена да придобият спортна и стегната визия – изправени рамене, вирната брадичка, наперена походка, ако не посещават фитнес зала. Упражненията са специални и могат да се практикуват, както от млади, така и от по-големи хора. Техният ефект е изключително ефикасен. Нужна е самодисциплина, постоянство и малко усилие.

Винаги се забелязва един трениращ човек от нетренирания. Може да си  в добро здраве и слаб, да изглеждаш добре външно. Но няма да имаш онази стегнатост, грациозност, напереност и физическо излъчване, както, ако тренираш. Трениращият добива красиво телосложение, симетрична мускулатура и хубави пропорции.

Следващата седмица с нашия фитнес инструктор Жени Николова, ще говорим по-широко за упражненията и комбинациите базови упражнения, които спомагат за бързото изгаряне на мазнините в тялото ви и оформяне на сексапилен релеф.

За повече информация относно желаещите да променят начина си на живот и да тренират с Жени Николова предоставяме нейната страница във Фейсбук и личния и телефонен номер. Желаещите могат да се консултират с Николова относно съставяне на спортни програми, хранителни режими и индивидуални или групови тренировки с нея.

 Линк към Фейсбук страницата на фитнес инструктора:  https://www.facebook.com/fitnesinstruktorburgas

Личен телефон за контакт: 0898 37 52 81

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви