България е протнив отпадането на единодушието
България е протнив отпадането на единодушието

България е против отпадането на единодушието в областите като външната политика на ЕС. Това става ясно от изявлението на заместник-министъра на външните работи на България Велислава Петрова след днешния Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

„Трябва да се използва пълният потенциал на договора от Лисабон, преди да се обмислят каквито и да било промени. Обявяваме се за запазване на консенсуса като начин за вземане на решения по общата външна политика и политиката за сигурност, политиката на разширяване на ЕС и данъчната политика“. Това заяви заместник-министър Петрова, цитирана от БНР.

Министърът по европейските въпроси на Чехия Микулаш Бек каза, че някои делегации са били открити към приемането на квалифицирано мнозинство. Става дума за в ясно определи области, които обаче трябва да се анализират внимателно. Той призна, че ще трябва повече време на някои страни членки, за да направят пълна оценка на промените, които би предизвикало това в някои политики.

Запитан дали е оптимист, че може да се стигне до отпадането на единодушието, той отговори: „Нито съм оптимист, нито песимист. Задължението ми като представител на страната председател е да се опитам и да успея – или да се проваля, честно казано. Председателството прави всичко възможно да сближи на този етап позициите на страните членки. Аз ги насърчавам да се организират, да изговорят много ясно желанията си и ако имаме ясна карта на ситуацията, можем да се опитаме да постигнем някакъв компромис“.

Министър Бек уточни, че се предвижда политическа дискусия по въпроса през октомври, когато ще се чуят предложенията на страните-членки. Решението обаче трябва да е в ръцете на Европейския съвет, заключи той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви