Автомобилите в Европа скоро няма да се пипат
Автомобилите в Европа скоро няма да се пипат

Ако през 2017 г. базовият Volkswagen Golf можеше да се купи за 20 700 евро. Сега търговецът ще почне от 29 569 евро за най-простата версия на популярния германски хечбек. Справката показва, че средно за последните пет години цените на автомобилите в Европа са се увеличили с 44.3%.

Това се случва поради редица причини. Включително факта, че производителите намаляват производството на бюджетни модели в опит да постигнат максимални маржове.

Освен това те се стараят да наситят оборудването с модерни мултимедийни системи и електронни помощници. В допълнение, въпросният Volkswagen Golf вече използва двигател с мощност 130 конски сили, като базов, а преди беше наличен с двигател с мощност 90 к.с.

През последните няколко години автомобилната индустрия страда от остър недостиг на микрочипове, а сега основният проблем се премества към рязкото увеличение на цената на енергийните ресурси. Някои компании бяха принудени дори да спрат производството.

През 2017 г. средната цена на нов автомобил в Германия е била 44 908 евро, а сега е нараснала до 53 525 евро (около 19%). Както отбелязват от ADAC, цените ще продължат да растат.

Преди това основателят на Tesla и SpaceX, най-богатият човек на планетата, Илон Мъск, направи друга прогноза за автомобилите с традиционни двигатели с вътрешно горене. Той заяви:

„Скоро ще третираме автомобилите на бензин по същия начин, както днес третираме парните машини. Остатъчната стойност на купените днес бензинови автомобили ще бъде много по-ниска, отколкото си мислите.”

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви