Плувецът Цанко Цанков се срещна с кмета Димитър Николов и бе поздравен от него за престижната победа, която спечели при преплуването на Гибралтарския проток за себе си, Бургас и страната.

Това бе първо българско участие в състезанието, което датира от 1927 г. То е в групата на най-трудните плувания в света.

Днес Цанко, който е почетен гражданин на Бургас, получи нови специални грамоти за постижението си. Една от името на кмета, а другата от местния парламент. На срещата присъстваха още председателят на общинския съвет проф. Севдалина Турманова и зам.-кметът Диана Саватева.

Ето какво разказа Цанко за участието в състезанието:

„Организацията беше на високо ниво и от испанска, и от мароканска страна. Първоначалната дата за провеждане беше 4 септември. Заради лошо време отложиха старта за 6 септември.

По това време в протока имаше потъващ кораб и разлив на гориво. Но маршрутът ни беше чист, което позволи на тази дата да влезем във водата и да преплуваме 7 километра от дистанцията. Заради силно океанско течение, застрашаващо живота на участниците, състезанието беше прекратено и ни извадиха на брега.

Следващата дата с подходящо време беше 9 септември. Междувременно на 8 септември бяхме на улицата в град Гибралтар, когато изведнъж забиха всички камбани, започнаха да свалят наполовина знамената. Така разбрахме, че е починала кралица Елизабет.

Тъй като Гибралтар се владее от Великобритания, започнаха като част от траура да отменят културни и спортни събития.

Уплашихме се, че ще отменят и нашето и всички усилия по подготовката за участието ще се окажат напразни. Но все пак на следващия ден 9 септември преплуването се състоя, тъй като то не бе базирано на територията на Гибралтар.

Конкуренцията бе много силна. Първоначално поведе френският участник, който даде добро темпо. Той обаче бе решил да използва костюм само за долната част от тялото, за да има по-свободни движения с ръцете. Това се оказа грешка, защото по маршрута ни се редуваха топли и много студени участъци.

Така французинът получи криза и се отказа. Първи на мароканския бряг стигнах аз, а на второ и трето място се класираха американец и италианец. Много ми помогна това, че бях избрал цял костюм, за да премина успешно през студените участъци.“

Цанко завърши преплуването с резултат 3 часа и 56 минути. От физическото усилие, през това време е свалил 2 килограма лично тегло.

Световният рекорд за състезанието в Гибралтар е 3 часа и 36 минути. Бургаският плувец не скри амбицията си някой ден да се върне и да добави към постиженията си не само първото място, а и най-добрият резултат от тази надпревара. Но сега му предстои почивка и планиране на целите за следващата 2023 г.

„Още веднъж благодаря за вашата подкрепа! Без нея нямаше да постигна тази своя мечта!“, заяви Цанко в кабинета на кмета.

Стана ясно, че бургаският плувец е предложил кандидатурата на Бургас за домакин на състезание от Световната купа по плуване в открити води. Кметът Димитър Николов подкрепи идеята и Община Бургас ще изпрати подкрепящо писмо до Световната федерация в този спорт.

В момента приключва обработката на филм за участието и победата на Цанко в Гибралтар. Когато е готов, той ще има и своята специална бургаска премиера.

8 КОМЕНТАРИ

 1. Всичко това е плод на болната фантазия на ЦАНКО. За каква ПОБЕДА говори, когато това е преплуване в група от трма човека от които един е на възраст 61 години. Няма други участници. Преолуването на протока няма състезателен характер. Ако някой от групата изостане на повече от три метра групата го изчаква. Преплуването е завършено ,когато цялата гупа достигне финала .За какви победители говорим? Всяко дете от спортно училище плува ежедневно на тренировки повече от тези 15,400 метра. В ИНТЕРНЕТ Е НАПИСАНО ВСИЧКО ЗА ТОВА ПРЕПЛУВАНЕ!

 2. Всички учасници в преплуването получават възпоменателна диплома . Целта е участие в името на някаква КАУЗА :: дарителка, фондации за нуждаещи ,здравеопазване ,хуманитарни нужди и др. АПЕЛИРАМЕ за повече уважение към читателите , към децата ,които се занимават с плуване и към хората които разбират от този спорт. Човек трябва да бъде по ЧЕСТЕН и по СКРОМЕН!

 3. Искаме да попитаме авторът на статията Тони Белов ,какво е отнушенуето му към фалшивите новини? Той има ли медийна свобода или е зависим?Знае ли как се влиза в ИНТЕРНЕТ да се проверява информацията?

 4. Единственото което се споменава за тримата преплували разтоянието е ,че 61 годишният италианец Алберто Амброси е бил без неупрен. Това пише в ИНТЕРНЕТ. Искам да попитам : Колко средства бяха пръснати за това групово къпане?

 5. Ако трябва да се търси отговорност от някого за осъществената болна амбиция на цанко с парите на данъкоплатеца – вижте ги тук!
  Нито един участник в преплуването досега не се е афиширал по този начин.
  Като искаш – плувай, куфей, но не заблуждавай хората!

  https://www.burgas.bg/bg/novini/tsanko-razkaza-za-pobedata-v-gibraltar-s-kmeta-se-razbraha-burgas-da-kandidatstva-za-svetoven-turnir-po-pluvane-v-otkriti-vodi

 6. Предлагам кмета да финансира преплуването на СЕВЕРНИЯТ ЛЕДОВИТ ОКЕАН ,като НАШ ЦАНКО бъде предварително обявен за победител.Та да може да гледа преплуването от къщи с /с целият си екип от ЕКСКУРЗИАНТИ /

 7. ЧУДЯ СЕ, ИМА ЛИ НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТ ОТ ТОЗИ САЙТ ,КОЙТО ИМА ТОПКИ, да напиише каква е истината за това преплуване.Призоваваме Ви, ТОВА Е ВАЖНО. Заради децата ни ,които възпитаваме да бъдат ЧЕСТНИ И ДОСТОЙНИ. МОЛИМ ВИ!

 8. Не се вживявайте тлкова! Трябвало е да бъдат откраднати няхахви пари .И те са откраднати ДРУЖНО. Нищо ново. Да живеят КОРУМПИРАНИТЕ МЕДИИ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви