Инсталиране на хеш код за изборите
Инсталиране на хеш код за изборите

В сградата на Министерство на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване. Това е  доверено изграждане на софтуера на машините за гласуване и генериране на хеш кода. Само машините с този код ще участват в изборите.

Това беше направено в защитена среда и пред наблюдатели – както от политическите партии, така и от международни наблюдатели. Целта е защита и прозрачност, каза Благовест Кирилов, зам.-министър на електронното управление:

„Тоест създаването на версията на софтуера, която ще се ползва за машините за изборите на втори октомври. Защитената среда се намира в нашата сграда, която ние предоставяме. А самото изграждане се извършва от експертите на ЦИК“.

Само машините, които имат този хеш код, ще участват в изборния процес.

Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на всички машини. След това те ще тръгнат към страната и чужбина, каза Росица Матева говорител на ЦИК:

„Генерирането на хеш кода, с което приключва процедурата по удостоверяване, подписването с ключове от Централната избирателна комисия – трима колеги са горе, те ще въведат паролата, избрани са на случаен принцип – така че, това е още една гаранция, че софтуерът, удостоверен от трите института, и подписан с ключовете на ЦИК и генерираният тази вечер хеш код – трябва да бъде еднакъв на всички устройства, с които ще се гласува на втори октомври.

Той ще се отпечатва на всяка контролна разписка, която се отпечата след като гласува избирател, ще бъде публично достъпен в секционните избирателни комисии за сравнение, ще бъде оповестен публично както от тези институции трите, така и от Централната избирателна комисия. Така че, всеки избирател – гласувайки ще извършва контрол върху това, че се гласува с хеш кода, който е генериран тази вечер“.

Доверено изграждане на софтуера на машините за гласуване и генериране на хеш кода е последната стъпка преди реално да се даде този софтуер на изпълнителя и да започнат да се инсталират машините. Трите института, които участват, са Министерството на електронното управление, Институтът по стандартизация и Институтът по метрология.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви