Лиз Тръс направи гаф и с колата
Лиз Тръс направи гаф и с колата

Новият премиер на Великобритания – Лиз Тръс, е отскоро на поста си, но вече получи някои критики. И те са свързани с избора й на служебен автомобил, с който се придвижва през първите дни на управлението.

Всъщност, Тръс разгневи британските медии още в деня, в който беше избрана на поста от нейната партия. Тогава тя продължи да се придвижва със служебното BMW 7-Series. Ползваше го още като министър на външните работи. А това не се хареса на някои медии. Те веднага зададоха един въпрос. „Може ли да си представите, че някой, който е избран за лидер на Германия, Франция, Италия или САЩ, ще се вози на нещо различно от немско, френско, италианско или германско?“

Екипът на новия премиер реагира незабавно.

И още на следващия ден Лиз Тръс се появи с кола на британска марка.

Макар тя да е собственост на индийци. Вместо в луксозния Jaguar XJ на предшественика си Борис Джонсън министър-председателят вече се вози на Range Rover, което също не се хареса на част от британците.

Проблемът в случая е, че всъдеходът не е нов и е с двигател с вътрешно горене, а Великобритания е сочена като една от държавите, които се борят най-сериозни с климатичните промени. И която още от 2030 година ще въведе забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

„Дамата със сигурност трябва да дава пример. И активно да демонстрира, че има смелостта да заложа на електрическо превозно средство и на пестелива финансова политика. Което означава преминаване от нейния Range Rover към по-чиста и по-евтина кола – може би Jaguar I-Pace. Тя има и по-екологични опции за Range Rover“, коментира AutoExpress.

Критиките не спират дотук, ами се прехвърлят и върху начина на придвижване на Лиз Тръс и нейният кортеж. Веднага след обявяването за премиер Тръс пристигна с хеликоптер в базата на военно-въздушните сили край Лондон, откъдето се качи на въпросния Range Rover и се отправи към „Даунинг Стрийт“. Наблюдатели констатираха, че колоната от коли, съпровождаща новия премиер, е нарушила почти всички правила за движение, при това в част пик, когато улиците на Лондон са пълни с автомобили.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви