Познаването на стълбовете на здравословното хранене е от решаващо значение за поддържането на правилното функциониране на тялото през годините. Това ще предотврати развитието на много хронични и сложни патологии.

Ще бъде необходимо да се следвате редица здравословни навици. Сред тях се откроява нуждата от редовна физическа активност.

1. Яжте повече зеленчуци

Зеленчуците са незаменими в диетата. Във вътрешността си съдържат значително количество фитохимикали с антиоксидантен характер.

Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Благодарение на това може да се предотврати развитието на много хронични патологии.

2. Не забравяйте протеина

Приемът на протеини се подценява от много години. Сега обаче е известно, че е по-опасно в средносрочен план да не достигате необходимия дневен прием на протеини, отколкото да прекалявате.

Всъщност е известно, че богатите на белтъчини диети не са лоши за тялото, дори ако се поддържат с течение на времето.

Препоръчително е да се осигури консумация от поне 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден при заседнали хора. При спортистите тези нужди се удвояват или дори утрояват.

Това е така, защото щетите, генерирани от спортната дейност, трябва да бъдат поправени.

3. Старайте се да бъдете хидратирани

Включването на токсични вещества в диетата е много по-често, отколкото си мислите. Преди всичко се откроява консумацията на алкохол, тъй като е част от ежедневието на повечето хора.

Изобщо не се препоръчва дори и в ниски дози. Говорим за вещество, което е токсично за тялото и което насърчава развитието на хронични и сложни патологии.

Да се стараете тялото ви да бъде хидратирано обаче е от ключово значение, за да го накарате да работи ефективно. Препоръчително е да консумирате поне литър и половина вода всеки ден, в допълнение към течността, която естествено присъства в самата храна.

Разбира се, при спортистите тези изисквания ще бъдат увеличени, за да се компенсират загубите, причинени от потта.

Трябва да имате предвид, че други навици като добрата почивка имат значение, когато говорим за здраве. Трябва да получавате поне 7-8 часа качествен сън всяка нощ, с възможно най-малко прекъсвания.

Добавките с мелатонин в определени ситуации могат да помогнат за постигането на тази цел, въпреки че не трябва да заместват добрите рутинни навици като ранно лягане и избягване на използването на мобилни телефони преди сън.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви