Над 1500 декара лозови масиви е унищожила бурята, която се разрази в събота в Поморие. Щетите за земеделските производители са 95%, а според първоначални изчисления унищожената продукция е над 1 500 000 тона.

Освен продукцията, унищожени са трайни насаждения и съпътстващите към тях конструкции. В черноморския град продължава частичното бедствено положение.

Димитър Пилонтов е собственик на гроздов масив. По думите му насажденията са напълно унищожени и подлежат на пълна подмяна. Изчислява, че загубите от нереализираната продукция ще възлизат на около 8 хил. лв.

Допълва, че тя не е застрахована и обяснява защо: „Тук нямаме градобитна площадка и винаги застрахователните премии са двойни и тройни,в сравнение с другите”.

Красимир Костадинов също е лозар. Той изчислява, че заедно с труда възстановяването може да достигне до 600 лева на декар.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев уточни, че след направен оглед кризисният щаб в града е обявил бедствено положение, за да може всички производители да бъдат защитени.

Алексиев е разговарял и със земеделския министър. Той увери, че всички лозари ще бъдат обезщетени.

Освен лозя, в Поморие има пострадали и овощни насаждения. В града продължава разчистването на щетите. Служители на общината режат опасните паднали клони пред Историческия музей.

NOVA

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви