Круиз контрол
Круиз контрол

Когато настройвате круиз контрол, оставяте по-нататъшния процес на автоматизацията с цел да можете да шофирате в по-спокоен режим. Повечето водачи на автомобили знаят как се борави с тази екстра. Но има и такива, които не са съвсем на ясно. Именно за тях обясняваме основните ползи и приложения на системата, наричана още темпомат. Ако настроите круиз контрола правилно, почти няма да се налага да използвате педала на газта. Има редица неща, които трябва да имате предвид, когато го настройвате.

В зависимост от модела на автомобила круиз контролът се активира при определена минимална скорост. Може да бъде 30 или 40 км/ч. Поддържайте постоянна скорост, докато се активира круизът. Превключвателят е или на волана, или на лостче, излизащо от кормилната колона. Включете бутона „ON“, като продължавате да държите крака си на педала за газта. Съответната индикаторна икона се появява на таблото.

Погледнете в каква посока трябва да натиснете лоста или бутона за круиз контрол, за да зададете необходимата скорост.

Като правило на повечето автомобили има специална стрелка, която ще ви помогне. След това можете да освободите педала на газта.

Изглежда, че сте получили каквото сте искали. Но в болшинството случаи най-правилното е да следите ограниченията на скоростта на пътя и трафика. Така ще можете да реагирате в непредсказуеми ситуации. Имайте предвид, че на участъци от пътя с често променящи се ограничения на скоростта може да се наложи отново да намалите скоростта на автомобила. И тук вашият електронен спътник няма да помогне. Освен ако круиз контролът не е от последно поколение, при което следи пътни знаци, автомобили пред вас и т.н.

Във всеки случай отговорността е на вас като водач. В Германия полицията отхвърли възражението на мъж, глобен със 100 евро след превишаване на скоростта с 22 км/ч. Мъжът твърдял, че се е движил с включен круиз контрол.

Всеки знае, че круиз контролът се използва за поддържане на постоянна скорост. За водача това означава, че той може да се отпусне малко и да свали крака си от педала на газта. В същото време, от съображения за безопасност, круизът, като правило, се изключва автоматично. Това става веднага щом водачът натисне педала на спирачката (или съединителя, ако колата е с ръчни скорости).

Темпоматът регулира газта и следователно промяната на въртящия момент, като процесът се извършва по електронен път. Когато включите круиза, към двигателя се изпраща точно толкова гориво, колкото е необходимо за поддържане на зададената скорост. В този случай сензорът постоянно измерва текущите обороти на двигателя. А бордовият компютър осигурява постоянното им задържане.

Това също означава, че круизът изпълнява допълнителна задача – пестене на гориво (в повечето случаи). За разлика от водача, интелигентната електроника по-целесъобразно и плавно дозира подаването на гориво. Като по този начин намалява разхода с от 4 до 7%.

Както вече споменахме, освен „обикновения“ круиз има и адаптивен круиз контрол (ACC).

Водачът може не само да регулира желаната скорост, но и да поддържа дистанция до автомобила отпред. За това се използват камери и сензори за видеонаблюдение.

Ако в полето за сканиране се появят препятствия, адаптивният круиз контрол автоматично ще започне да спира. Това гарантира, че се поддържа достатъчно минимално, но в същото време безопасно разстояние между колите.

Малко история
Терминът „круиз контрол“ е използван за първи път като търговска марка от Daimler AG. В същото време колегите им от Porsche AG избират алтернативно име – „темпомат“. Почти всички нови автомобили са оборудвани с круиз контрол, поне тези, които са оборудвани с автоматична скоростна кутия.

Изобретателят на първата версия на круиз контрола е слепият американски инженер Ралф Тийтор. Той подава патент за устройството си още в средата на 50-те години. Твърди се, че идеята за изобретението му хрумва, докато се вози в колата с негов приятел адвокат. Последният по време на шофиране и разговор със своя незрящ приятел не успявал да поддържа постоянна скорост на движение.

По време на Втората световна война ограниченията на скоростта по пътищата на САЩ са изкуствено ограничени, за да се пести гориво – това доведе до разработването на „Speedostat“ или система ограничаваща максималната скорост, която за първи път се интегрира серийно на Chrysler Imperial през 1958 г. Mercedes пък става първата европейска компания, която тества новото техническо постижение, това се случва в началото на 60-те години на миналия век.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви