Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов посети празника на Тараклийки район в Република Молдова. Той беше там по покана на председателя на районния съвет – Иван Паслар.

След официалната визита репортер на BurgasNews разговаря с Костадинов във връзка с посещението му там.

Г-н Костадинов, защо избрахте да посетите точно Молдова и този регион – Тераклийки?

Посещението ми е по покана на председателя на районния съвет на регион Тераклийки Иван Паслар.

Районът е един от двата в Молдова, в който българите се ползват с културна автономия, наред с автономният район Гагаузия. В него живеят повече от 60 000 българи. Нашите сънародници имаха празник, който бях длъжен да уважа.

Присъстваха ли други официални държавни лица на българския празник в Тераклийки? Как реагираха те на Вашето посещение и въобще по отношение на българската общност в региона?

На празника присъстваше министър-председателят на Молдова Натали Гаврилица, президентът на Гагаузия Ирина Влах и други официални лица.

Отношенията ни са отлични. „Възраждане“ е единствената парламентарно представена партия, която поддържа тесни взаимоотношения с българските общности извън границите на страната ни.

Ние сме ангажирани с проблемите, които имат и с тяхното разрешаване. Неведнъж нашите народни представители са подпомагали района дори с лични дарения, за да можем да подкрепяме нашите сънародници в опазването на българската национална идентичност.

Каква беше целта на посещението Ви?

Общността е създадена от българи, а всеки един българин би трябвало да е важен за българската държава.

За съжаление управляващите в последните 33 години забравят за българите в България, а какво остава за сънародниците ни зад граница.

Посещението ми беше с цел да уважа сънародниците си, да уважа представителите на държавата, която им е дала автономия и права да съхранят своите традиции и национално самосъзнание. Да уважа празниците им.

Аз бях посрещнат изключително гостоприемно от българите в Молдова и бях сред почетните гости на празника. Между другото бих искал да вметна, че бях единственият български политик, който беше поканен от тях.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви