КНСБ започва протести
КНСБ започва протести

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва национална протестна кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“ Началото е днес в 13:00 ч. в пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. Това съобщиха от синдиката.

Очаква се да присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове.

Ще бъде представена визията на синдиката за социално-икономическото развитие на България през следващите четири години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с конкретните необходими политики във всяка обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

Меморандумът на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021-2025 г. включва темите за справедливо и достойно възмездяване на труда;

икономическо възстановяване, секторни политики, зелен и дигитален преход; включващ пазар на труда; социална сигурност – общоприети стандарти и финансово стабилни солидарни системи; социален диалог, колективно трудово договаряне и защита на основните права.

Действията в кампанията целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени. На фона на топящи се заплати и несигурни работни места. Основните искания на профсъюза са свързани с повишаване на доходите. Както и с предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива. И още – гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка.

Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време. За него вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.

За КНСБ всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза. Акции ще се провеждат в продължение на месец в отделните региони, предприятия и институции в страната, информират от синдиката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви