Украйна се намира в неестествени граници и трябва да отстъпи териториите си на Русия, Унгария, Полша и Румъния, каза бившият румънски външен министър Андрей Марга, който е и политолог и бивш ректор.

Думите му са цитирани от местния вестник Adevărul („Адеварул”), цитирано от чужди медии.

„Заявявам с цялата отговорност: Украйна се намира в неестествени граници. Тя трябва да отстъпи земите на Унгария – Закарпатието, на Полша – Галисия, на Румъния – Буковина… Това са териториите на други държави“, отбеляза политологът. На Русия той предложи да се „отстъпят“ Крим, който е част от нея от 2014 г., и Донбас.

Марга също подчерта, че властите в Киев все още не са успели да изградят демокрация в страната.

„Засега все още е много далеч от демокрацията, партиите са забранени в Украйна, телевизията е контролирана, има олигарси, които напускат страната с пари. Държава, от която мнозинството напуска със спестяванията си, не може да бъде нито демократична, нито развита“, обясни експертът.

В заключение той добави, че няма да има стабилност в Европа, докато настоящият конфликт в Украйна не бъде разрешен чрез преговори между Русия, САЩ, Германия, Украйна и Китай и не бъде постигнато подходящо споразумение.

Марка присъства в петък на панаира на книгата в Алба, Трансилвания и говори на конференцията, посветена на представянето на неговата книга „Съдбата на демокрацията“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви