Министърът натуризма и БСК

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) и членуващи в камарата браншови организации от туристическия сектор се срещнаха с министъра на туризма Илин Димитров. Срещата бе във връзка с края на летния сезон и подготовката на зимния, а домакин бе БСК.

Въпреки че през този летен сезон туристите в България са с 20% повече спрямо година по-рано, те остават с една четвърт по-малко спрямо пиковата 2019 г., която беше последната преди пандемията от коронавирус.

България се намира все още в едно изречение с прибалтийските републики, Сърбия и Македония, когато говорим за туризма у нас, а не редом до Гърция и Турция, макар да имаме всички дадености затова, призна служебният министър на туризма Илин Димитров.

Причините за слабото ни развитие като туристическа дестинация са десетки – от негативното медийно говорене и търсенето на сензация, липсата на адекватна реклама, ориентирана към мобилни устройства, през нежеланието за обединението на бранша, и некоординираните регистри до дефицитът на кадри в самото Министерство на туризма.

Два са основите проблема, с които трябваше да се справя в началото на мандата: разплащанията по програмата за бежанците, където грешка в софтуера не ни позволява да видим точният им брой, на практика те не фигурират в нашата система, за да направим коректни плащания и забавянето на категоризацията на туристически обекти и дружества”, сподели министър Димитров.

И бизнесът, и министърът са категорични, че работата с бежанци и поддържането на справки за тях не би трябвало да са ангажимент на туризма, а на институции, чиято дейност е ориентирана към прилагането на държавната политика за предоставяне на международна закрила в Република България.

Въпреки трудностите министърът увери, че мярката за настаняването на украинските бежанци в хотели ще продължи до 31 октомври, а изплащането ще бъде регулярно всяка седмица, макар сложният 15-дневен механизъм, преди да бъде възможно плащането. Министърът посочи още, че тази седмица са внесени финалните плащания за месеците юни и юли.

От своя страна, Веселин Данев, който пръв настани 7000 бежанци от Украйна в хотелите си, сподели, че системата за бежанците, която действа у нас, е показателна за липса на държавен капацитет за администриране и планиране.

Според него, страната ни е изпуснала и шанса за интеграция на украйнските бежанци към пазара на труда и реалните ползи за страната.

В изказването си Веселин Данев наблегна още върху необходимостта от смяна на механизма на финансиране на туристическата реклама.

Той посочи, че е справедливо и работещо 50% да поема конкретният бизнес и 50% държавата, за да се избегне разходването на изцяло публичен ресурс по Закона за обществените поръчки.

Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм, сподели, че дългогодишните му наблюдения сочат, че липсва обективна статистика за сектора и това не дава възможност да се направят както точни анализи, така и предстоящи прогнози.

Мисля, че списъкът с проблеми в бранша е от сградата на БСК, на ул. Чаталджа 76, до Дондуков 1 и, който и да дойде на поста министър на туризма, то той трябва да е човек от бизнеса, за да има реална представа”, отбеляза Мартин Захариев.

Той допълни още, че има крещяща нужда от промяна в Закона за туризма, тотална промяна на устройството на Министерството на туризма и необходимост от радикални действия за обединение на бранша.

Д-р Борис Гълъбов, зам.-председател на УС на Българската туристическа камара, наблегна на проблема с кадрите в бранша, чиито компетенции пряко влияят върху качеството на услугата. Д-р Гълъбов сподели, че по проекта на БСК “Готови за дигитална трансформация” вече има разработени компетентностни профила за 5 ключови длъжности от сектор “Хотелиерство” и на още 5 за сектор “Ресторантьорство”.

Светлана Атанасова, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции, сподели, че 2022 година е донесла надежди на бранша за възстановяване.

Сред дискутираните теми беше още Националният план за възстановяване и устойчивост, несигурните доставки на природен газ, високите цени на ел. енергията, запазване на 9% данък за ресторантьорите.

И бизнесът, и министърът бяха единодушни, че усилията сега трябва да са насочени към адекватна и силна реклама за зимния сезон и за увеличение на средствата за туризъм в бюджет 2023 г.

Нашият облик пред света е 2 стотни от процента БВП. Аз бих гонил 1% от БВП, за да можем да изградим един добър имидж на страната ни и една чудесна маркетингова стратегия, защото това продава – как изглежда страната навън”, каза по време на срещата министър Илин Димитров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви