Кандидатите за народни представители на „Има такъв народ“ от бургаската листа, придружени от знаковите за партията лица Ива Митева и Любомир Каримански, откриха официално кампанията си в града ни и се срещнаха с бургазлии по централната улица „Богориди“.

Именно там се намира предизборната шатра на партията, като при голям интерес кандидатите за депутати разговаряха с много наши съграждани и отговаряха на техните въпроси.

Малко след това от „Има такъв народ“ събраха редиците си и в Морското казино, където бе обсъдена настоящата предизборна кампания.

Водачът на листата Ивайло Вълчев сподели, че от „Има такъв народ“ не правят нищо по-различно от това, което смятат, че е правилно – да си говорят с хората очи в очи.

Те ни споделят надеждите и недоволствата си. Това, от което имат нужда най-вече е усещането за стабилност. Имат нужда да са сигурни, че ще изпратят в управлението хора, които работят с тях. Надявам се, че политиците с близки идеи в парламента този път да намерят волята да се разберат помежду си, а не да хабят енергията си да се ядат едни други„, каза той.

Според него голяма част от социологията има само една пожелателна роля, която цели да създава очаквания.

Наясно сме с действителността, но както искаха да ни обрисуват преди кампанията, не отговаря на истината. Има хора, които продължават да ни вярват и да разчитат на нас. Други може би са разочаровани, че не влязохме в общата схема и не се държим като останалите. В „Има такъв народ“ няма партийци. Такива, които работят само това да са политици. Имаме хора, които са си построили работата и живота си и са решили да дадат още нещо на останалите. Радвам се, че избиратели харесват това, че ние не сме типичната партия, която се стреми да е във властта на всяка цена. Българите все още разчитат да имат в парламента представители, в които припознават хора като себе си“, коментира той.

Относно лозунга на партията за тези избори – „Сами срещу всички. Заедно с вас!“, Вълчев сподели, че на полето на политическия живот представителите на „Има такъв народ“, които поставят на първо място принципите и морала си, действително остават сами.

Други са готови да приведат принципите си в съответствие с моментните си цели. Лозунгът ни е насочен към всички хора, които също се чувстват сами срещу всичко. Към всеки, който се опитал да поведе някаква своя лична битка, воден от чувството, че в крайна сметка законите и моралът трябва да са над всичко и се е усетил като губещ. На всички тези хора искаме да кажем, че не са сами. Знаем какво е да отнасяш шамарите тогава, когато правиш нещата правилно„, каза още водачът на листата.

Вторият в нея и бивш зам.-областен управител Тодор Иванов сподели от своя страна, че за времето си в Областната администрация се е запознал отблизо с проблемите не само на Бургас, но и на цялата област.

Едни от основните оплаквания бяха свързани с лошата инфраструктура. Предишното правителството не успя да се разбере как да изразходва парите за пътища. Така много проблеми с главни пътни артерии останаха нерешени. Очакваме ремонтите да се случат, включително и този на пътя Бургас-Царево. Направихме и добър екип за реакция с украинската бежанска криза и мисля, че се справихме отлично. Стоящ проблем е и все още нереализираната зала Арена Бургас. Ние нямаме желание тя да стои като многовековен паметник„, заяви Иванов.

Председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева призна, че за нея това е кампания, свързана с нови надежди и очаквания. Именно от надеждата, по нейни думи, се раждат и делата.

Надявам се след тези избори действително да сме заедно с гражданите и наистина да успее да осъществим това, което те искат. Лично смятам, че трябва да направим абсолютно всичко възможно да има кабинет. На терен съм и виждам хората. Виждам и нежеланието им да гласуват. Нищо не сме направили и за да ги накараме да го правят. Изборната ни система е същата. Политическата ни система е същата. Елитът ни е същият“, каза тя.

Митева разкри, че почти всички партии не са могли да попълнят в пълен обем листите си за изборите. Това показвало, че хората са отвратени.

Те не желаят да гласуват, защото протестират, защото качеството на кандидатите за народни представители е ниско, защото се възмущават от подредбите в партийните листи. Хубаво е, че политолозите говорят кой ще влезе в парламента. Чертаят едни червени линии с апокалиптични картини. Всичко това е неправилно, защото ще доведе след себе си още по-ниска избирателна активност. Когато не мен ми казват постоянно, че ще има следващи избори март месец, то и аз няма да отида да гласувам„, продължи тя.

Според нея, ако политиците действително са държавници, то трябва да седнат и да помислят върху кои идеи и цели могат да се обединят. В момента партиите се заигравали със страховете на хората.

Виждам едни оптимистични плакати от „Продължаваме промяната“. На едно място пишеше: „Повишихме пенсиите“. Корнелия Нинова също твърди, че е повишила пенсиите. Кой от тях повиши пенсиите, когато едните имаха 67 гласа, а другите 26?! Ако не бяхме се обединили в парламента, нямаше да повишат нищо. При това направихме просто едно осъвременяване, а не преизчисляване. Другаде видях: „Направихме детските градини безплатни“. Как ги направиха безплатни, след като този законопроект беше на Любомир Каримански от ИТН?! Започваме кампанията, а толкова много плакати са в лъжи. И в тази кампания виждам алчност, егоизъм, високомерие, неблагодарност и духовно падение. Трябва да работим за възпитанието, за духовното у човека, за търсенето на духовните водачи по места и ми се иска те да се появят скоро„, каза още Митева.

Любомир Каримански бе категоричен, че най-важното е следващото правителство да се справи с кризите, които се задълбочават, с инфлацията, която се увеличава, както и с лихвените проценти, които бавно се покачват.

Това е свързано с тези недобре премерени кризисни мерки. Първото нещо, което трябва да се направи, е да бъдат категоризирани уязвимите групи в България. Средствата за подпомагане първо трябва да бъдат насочени към тях. Искрено вярвам, че в следващото Народно събрание ще има личности, които ще обединят депутатите около най-важните неща. Не можем разединени да решаваме родни и глобални проблеми„, заяви Каримански.

Той поясни, че следващият парламент също така трябва да се заеме с Бюджет 2023. Според него е важно да се знае, че ако има правителство, то какви политики ще предвиди в мандата си, за да могат те да влязат в бюджета.

Популизмът трябва да спре, защото сега той се е развихрил в пълна степен. Ето, разбрахме от румънското правителство, че обещаваните от Кирил Петков мостове над река Дунав са пълна лъжа. Не може да се лъже така за големи инфраструктурни проекти„, завърши Каримански.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви