Росица Гергова
Родов терапевт Росица Гергова

В нашата рубрика „Среща с родовия терапевт“ ще говорим за един изключително болен проблем в модерното, комерсиално общество – отношенията между братя и сестри.

Казваме проблем, защото през последните три десетилетия се забелязва тенденция към  охладняване на семейните връзки.

На кого да разчитаме в най-тежки моменти, ако не на най- близките си хора – майка, баща, брат, сестра!?

За голяма жалост все по-често се сблъскваме със случаи на вътрешно родово противоспоставяне.

Най-драматичните разкъсвания на родовите връзки се случват в конфликтите между братя и сестри. Увеличават се случаите, когато роднини враждуват помежду си и не желаят да се погледнат и простят дори след смъртта на единия. Техните деца се отчуждават един от друг и не подържат контакти помежду си.

Какви са последиците за рода от това кръвно противопоставяне и защо е от изключителна важност братя и сестри да са в добри отношения помежду си? Как се отразяват взаимоотношенията между братя и сестри на потомците в един род?

По тези изключително важни въпроси от BurgasNews ще разговаряме с родовия терапевт Росица Гергова.

Нашият журналист Янчо Николов ще потърси отговорите по темата – „Отношения между братя и сестри“ и защо трябва да тези най-близки роднини, да са в непрекъснат контакт и чудесни взаимоотношения.

Родови терапевт Гергова, какво според Родологията представляват отношенията между братя и сестри? Защо е толкова важно тези най-близки роднини да са в добри отношения помежду си?

Братята и сестрите се раждат, защото са си най-близки един на друг и родът ги повиква за да са си рамо на което да се опират взаимно. Братята и сестрите са си най-близки и приличащи се един на друг роднини.

Защо да са най-близки? Защо да не се по-близки да кажем майката или бащата? Нали те са родителите им?

Защото техните задачи в рода са сходни и подобни. Единият е взел задачите на майчиния род, другия на бащиния. Тяхната мисия е да си споделят взаимно родови задачи. Приличат си изключително един друг. Определението за тях е, че са си огледални образи. Когато в рода има заплитания и негативни родови програми, травми. Тези проблеми се оправят по-лесно от потомците, когато се отработват съвместно. Тоест, от братята и сестрите, заедно.

По този начин задачите в рода се разпределят между тях. Когато дете е само, няма брат и сестра, на него му е много трудно в този живот, защото отработва и трябва да се справи с уроците и задачите и на бащин, и на майчин род. Няма с кого да го поделя.

Тук е важно да спомена, че родовата повеля е брат и сестра, сестра и сестра, брат и брат да бъдат заедно един до друг. Тяхната мисия е да се подкрепят и да са си взаимна опора.

Защото с добрите отношения между тях, и когато са в разбирателство помежду си – родът става по-сплотен. Така се увеличава потока на сила към идните поколения. Изконна родова повеля е братя и сестри да се обичат и уважават.

Нека да кажем, какво се случва, когато има лоши сестрински и братски взаимоотношения?

Това е изключително голям проблем за рода. Когато има лоши отношения между братя и сестри, решаването на родовите задачи и развързването на родовите заплитания ще са много трудни.

Защо?

Защото нашите братя, сестри  са ни огледалните образи. Каквито качества има в тях, има ги и в нас. Това, което ни дразни в брат или сестра, го има и в нас самите. Проблемът е, че не го забелязваме. И щом с брат или сестра нещо не върви в отношения ни, обвиняваме ги, че някои техни качества не са добри, то знайте, че същите тези качества носим и ние. Затова и Вселената ни дава най-близките брат, сестра за да се погледнем през тях, като под лупа и да открием, какво има да поправяме в себе си.

Това е така, защото променяйки себе си и изчиствайки душата си от обида, вина и претенции – създаваме нови цели за себе си. Добиваме нови знания и отношенията в семейството се променят и се общува с лекота. Така че хората да запомнят – техните братя и сестри са тяхно огледало, чрез което да огледат себе си, да преценят, кое се върши неправилно и как да се поправи.

Каква терапия бихте препоръчали, когато има лоши отношения между братя и сестри?

Колкото и странно да ви се стори, един традиционен метод доказано работи. Той включва съшиване на одеало от няколко части.

Защо одеало и защо от няколко части?

Може да е одеало, а може и да е покривка за маса или каре. Но най-добре е одеало – изпитано във времето времето решение. Защото в този общ труд, който се извършва със съшиването, е добре да се включат възможно повече роднини.

За братя и сестри е задължително да участват заедно. Такъв вид одеало, което е от много съставни части, съшити в едно, работи много мощно за сближаване на роднините. Всеки трябва да участва със своите намерения и помощ, като по този начин се стоплят отношенията помежду им.

Тоест, всеки изплита или донася парченце плат, които парченца плат трябва да бъдат еднакви, и го съшиват заедно, пред едно голямо огледало. Всеки един участник в ритуала изобразява парченцето, което е донесъл и съшил към одеалото. Така ушити в едно цяло, всички парчета символизират сплотеност на рода.

Както казах може да бъде и покривка, която да се слага на трапезата, когато се събират роднини. Това работи и сплотява рода. Когато правите това одеало, всички заедно, не забравяйте да наричате труда си.

Изговарят се следните думи за благословия: „ Да даде сила и мъдрост на рода ни, да ни се раждат внуци и правнуци, да сме в сговор за добро и зло, да ни е пълно с обич сърцето, да сме живи, здрави и задружни“.

Не се съмнявайте, че метода работи. Всяка дума е забит пирон и ще видите положителните резултати в най-скоро време.

Поради големия интерес по темата от BurgasNews поставяме линк към страницата на родовия терапевт Росица Гергова за подробна консултация и помощ.

 

https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0-101657292146056/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви