Пламен Павлов

Газовата криза се задълбочава, а покрай нея икономиките колабират и определени сфери от бизнеса са изправени пред реална опасност от фалит. Оказа се, че дегазификацията на Европа от Руската федерация е по-трудна от колкото изглеждаше.

И въпреки, че някои западно европейски държави обявиха, че са открили алтернатива, която да компенсира газовия дефицит, прогнозите не са обнадеждаващи, а предложенията за справяне с кризата  изглеждат по-скоро утопични отколкото реалистични.

Има ли вероятност страната ни да реши проблема с газа? Какви биха били последствията за икономиката, бизнеса и потребителите, ако управляващите не намерят адекватно решение за излизане от критичното положение, в което се намираме в момента?

На всички тези въпроси ще потърсим отговори от газовия експерт и председател на „Българската газова асоциация“ Пламен Петров.

С него разговаря журналистът от BurgasNews Янчо Николов.

Господин Павлов, вижда ли се светлина в тунела?

Аз съм много голям скептик, че ще има някакво решение. Причината е, че има разноговорене между  българските управляващи, които продължават да поднасят информацията двустранно. Те всеки ден разказват, как се правят заявки за количества газ, а една фактура, която изтече в социалните мрежи свързана с „Газпром – Експорт“, показа разминаване с действителността.

Тази фактура е отправена към „Булгаргаз“ за съответно плащане по авансите на договора между двете компании. Това означава, че имаме едно разноговорене, което се чува и оценява от руска страна, а това едва ли ще доведе до някаква промяна в отношенията с „Газпром“.

Ние продължаваме да не плащаме авансово за планираните количества, а пускаме заявки, което е просто някакъв абсурд. Това, при положение, че условие да се реализира  договора е авансовото плащане. А това не се прави от наша страна.

Какво трябва да се предприеме за решаване на този проблем?

Аз ще ви цитирам данни от фактурата, която е в ръцете ми. Тя е изпратена от „Газпром – Експорт“ до „Булгаргаз“. Това е фактурата за юли месец и цената върху която е фактурирана, е 84.120 долара за мегават час. Това е с 40% по-ниска цена от тази в действащия договор.

Ако, „Булгаргаз“ бяха извършили плащане по тази фактура – цените днес нямаше да бъдат такива високи. В момента ние купуваме отново руски газ само че, чрез посредници. Което излиза в пъти по-скъпо.

Но пусти балкански, български  инат. Руската страна е посочила сметка в долари, която трябва да се плати, а нашата страна не е разкрила такава сметка, която да се плаща, а се правят дневни заявки.

Въобще една объркана история и заигравки на гърба на народа, потребителите.

Какво искате да кажете, че купуваме отново руски газ, през посредници? Каква е тази машинация и схема за забогатяване на определени хора, фирми и политически лица свързани с тях?

Безусловно е така, но това, че някои или някой забогатява не ме впечатлява. Мен ме впечатлява това, че някой обеднява. Защото реално погледнато нашият живот е един скачен съд. За да забогатее някой, друг трябва да обеднее.

В случая тези цени, които бяха договорени с руската страна, сега тя предоставя на друг търговец, който определяме, като посредник.

Но той не е посредник, защото няма воля да се получат нещата по договор с „Газпром -Експорт“ и този търговец естествено ще печели от това да получава газ на цена, която е била определена за България по договора с „Газпром“. Лошото е , че всички ние, българските потребители обедняваме.

Обвиняваме нашите управляващи за прибързани решение и с право. Но, какво ще кажете за това, че „Газпром“ отказва сега да преговаря с нашата страна? Нали търсиха диалогичност за решаване на проблема? Защо внезапно промениха своето решение?

Аз също не бих преговарял със страна, която нарушава едностранно договора. Българската страна едностранно го наруши, нека не забравяме. И какво има да преговарят с една страна, която не си изпълнява действащия договор.

Има действащ договор по който има авансово плащане, ако се беше извършило авансовото плащане, щяхме да получим тези количества, които са пуснали за месец юли 1 703 816 мегават часа на цена 143 340 336 долара. Ако беше платена тази доставка, всякакви други разговори щяха да бъдат възможни.

Ние не си изпълняваме това, което е заложено, а искаме да преговаряме. Доколкото ми е известно искат тези, невзетите количества, да бъдат разсрочени за догодина, за период до април месец и да се предоговаря цената. Това, което искаме от българска страна само по себе си е малко нагло.

Защото ние сами предизвикахме кризата да диктуваме условията, но някак си не се получиха нещата.

Какво ще кажете за проучването и  анализ на „Goldman Sachs“, цитирана от английския вестник  „The Guardian“, в което се казва, че европейските държави могат да издържат на съкращенията на руски газ през зимата? Явно анализа включва и нашата страна, а ако това е вярно, защо е тази психоза, която създаваме с подобни страшни прогнози за икономиката, бизнеса, потребителите?

Ние ще продължаваме да караме зимата с недиректно получаване на газ от Газпром, но ще го купуваме от други търговци. Аз ще ви споделя, че в съседна Турция едно специализирано издание, което се казва „Тюркиш енерджи маркет репорт“ излезе с официални данни, че цената на природния газ за битови потребители е 184 долара за 1000 кубика.

Виждаме за каква драстична разлика става дума тук. При нас цената е 1700 долара за 1000 кубика. Това е чудовищна разлика. Това е 92% по-висока цена от тази в Турция.

Подобни са отношенията и със стопанските потребители, където разликата в цените на потребление на газ между турските и български предприятия е 6 пъти по-ниска в полза на Турция. Това от своя страна означава логически, че продукциите, които нашите предприятия произвеждат са неконкуретни.

Всички знаем, че има турски завод за стъкло в България и може би се досещате, че турската фирма едва ли ще продължи да иска, да произвежда стъкло тук, в България. И как да иска, когато в Турция е 6 пъти по евтина енергията.

Не зная, как някой се наема да анализира, че ЕС ще изкара зимата без руски газ, а през това време си причиняваме трудности и фалити.

Намираме се на прага на студена зима и вместо да икономизираме политиката, ние направихме обратно – политизирахме икономиката.

И трябва да ви кажа, че нещата ще стават все по-зле. Тези анализи не зная, кой и как ги е правил, но реалността и логиката показват друго на този бутафорен оптимизъм.

Вие говорите за високи цени, фалити и икономически крах. Какво ще кажете, че европейските газови експерти тиражираха в медиите прогнози, че е възможно драстично падане на цената на руски газ? Изказаха се сериозни предположения, че цените ще се сринат от 215 евро за мегават час, до под 100 за мегават час. Как ви се струва тази прогноза? Възможно ли е такъв обрат, при положение, че Европа е на колене и е пред сериозен енергиен дефицит?

Тука някой си прави криви сметки на база това, че след 2020 година, когато ЕК водеше едно анти -тръстово дело срещу „Газпром“ за това, че тогава „Газпром“ определяше цената на природния газ  по нефтената компонента. Такава, каквато е сега с Азерската компания.

Тогава ЕК предложи на България, Полша , прибалтийските държави да приемат в договорите с „Газпром“  ценова формула, в която основната компонента  да бъде 70% спотовия  пазар , а 30% нефтената компонента.

Нали разбирате, че в случая ние сме зависими от спотовия пазар. Така че, ако действително намалее търсенето  и цената на   газовия хъб в Холандия намали, ще намали, като цяло и цената, която сега ние и европейските фирми, които имат договор с „Газпром – Ескспорт“ ще заплащат.

Ние обвързахме нашата цена и пак я плащаме към „Газпром – Експорт“ със спотовия пазар. А той се определя от търсенето и предлагането. Ако има по-голямо търсене ще има по-висока цена, ако има по-малко търсене цената намалява.

Не знам какви анализи правят тези европейски анализатори и експерти, но не се очертава зимата да има излишък и поевтиняване на газа в ЕС. По-скоро може да се случи обратното. Бих повярвал на руския бивш президент Медведев, който скоро каза, че може да се стигне до там, да даваме 4000 -5000 долара за 1000 кубика.

Бие сте експерт и председател на Българската газова асоциация. Като такъв се предполага, че имате достатъчно познания, опит и качества, които предпоставят за начертаване и предложение на стратегия, която  да предложи изход от положението в което се намираме. Не може да не сте мислили по този въпрос и да нямате някакви идеи. Какво бихте препоръчали на управляващите?

Предложението е на втори октомври. Да си опичаме акъла при гласуването, за да не продължава да  случва това, което преживяваме сега. Тука има политическа намеса в икономическите отношения. Имаме такава и аз съм го констатирал за себе си. Трябва да се направи така, че политиката да не влияе на икономиката. Това означава, че българите много трябва да мислят за кого гласуват на втори октомври.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви