Министър Димитров обсъди плажовете с концесионерите

Министър Димитров проведе работна среща с концесионерите и наемателите на плажове по българското Черноморие. На срещата в к.к. “Слънчев ден” присъстваха и заместник-областните управители на Варна, Добрич и Бургас.

Те обсъдиха актуални теми и проблеми от изминалия активен летен сезон, както и пътищата за подобряване на имиджа на дестинацията чрез повишаване качеството на туристическата услуга и увеличаване броя на плажовете с гарантирана чистота и безупречни условия за туризъм.

Министър Димитров отчете, че това лято Министерството на туризма извърши интензивни и по-строги проверки по плажовете и представи визията си за следващия летен сезон, която включва увеличаване на броя на плажовете с еко-етикета “Син флаг”.

“Вие сте лицето на летния туризъм, когато отиваш по крайбрежието, то е главно заради плажа и морето”, подчерта служебният министър.

Концесионерите споделиха, че това е първата среща на министър с тях, посветена само на плажовете, а проблемите са много различни и специфични за всеки плаж. Като общи и най-важни теми те изведоха водното спасяване и липсата на кадри.

От Асоциацията на концесионерите призоваха за промени в наредбата за водното спасяване, която определиха като прекалено остаряла и в наредбата за националните курорти.

Беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и необходимостта от уеднаквяване на критериите. Концесионерите предложиха като възможно решение на проблема с водното спасяване и липсата на кадри да бъде позволено на студенти от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители.

Беше поискана среща с МРРБ във връзка със заустването на води по много от плажовете – друг актуален въпрос, който беше коментиран.

На срещата присъства и представителят за България на международната програма „Син флаг“ Станимир Георгиев, който коментира с концесионерите и наемателите, които имат желание да повишат престижа на стопанисваните от тях плажове, как биха могли да кандидатстват и как да изпълнят условията, за да получат еко-етикета „Син флаг“.

Той отбеляза, че мястото на срещата е на един от емблематичните плажове, който заедно с Дюни, носи без прекъсване етикета вече четвърт век.

За това лято сертифицирани да носят престижния знак са 18 български плажове и едно яхтено пристанище, но министър Димитров призова стопанисващите българските плажове да положат усилия, за да бъде поне удвоен този брой и другото лято те да са 40.

Министърът изтъкна пред тях, че нашите съседки Турция и Гърция, с които България се конкурира, имат в пъти повече сертифицирани със „Син флаг“ плажове.

Той подчерта, че това увеличение на плажовете, над които се вее син флаг, ще издигне престижа на дестинацията и на българския туристически продукт, давайки определени гаранции за чистота и качество.

Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания (729), Гърция (602), Турция (572), Франция (536), Италия (509) и Португалия (431), които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

„Това е дългосрочно действие, което можем да инициираме още сега и да започнем с малки стъпки, макар служебният кабинет да е с по-ограничен хоризонт на действие.

Целта ни е да покажем на света и на нашите гости, че България гарантира сигурността и здравето на плажуващите,“ отбеляза министър Димитров.

Концесионерите проявиха. интерес към инициативата, като на срещата бяха коментирани част от общо 33-те критерии, на които трябва да отговарят, за да получат еко-етикета.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви