Всеки проблем има решение, стига да има желание и хора с характер, които да го изпълнят. Ние каквото казвахме в опозиция, го изпълнихме в управлението. Каквото казваме сега в кампанията, ще го изпълним в следващо правителство. Оценете ни по резултатите, а не по общи приказки. Ние не даваме обещания, а предлагаме решения. Едно от тях е цялостна политика по доходите.

Близо 500 000 души работят на минимална работна заплата. Това са работещи бедни. Минималната заплата трябва да се вдигне и да бъде 50% от средната.

Истинското решение на проблема с пенсиите е тяхното преизчисляване и повишение на вдовишките надбавки. Прагът на бедност от 504 лв. трябва да бъзе необлагаем минимум.

Всичко това може да стане при силна и работеща икономика. Затова държавата трябва да е партньор и помощник на малките и средни, на семейните фирми. Подкрепата за цената на тока за тях трябва задължително да продължи и след септември.

Образованието  е в основата на просперитета на държавата и личната реализация на всеки. Да започнем от учебниците. Те са неразбираеми за децата. Трябва да се опростят, да има един учебник за един клас по един предмет и в него да пише истината за българската история и култура. Тези учебници да бъдат безплатни за учениците до 12-ти клас.

Образованието трябва да се обвърже с икономиката и да се планира дългосрочно. Така от една страна ще осигурим кадри, а от друга ще задържим децата в България.

Трябва да възстановим професионалните гимназии и техникумите.

В правителството направихме сериозни крачки в тази посока. Фирмите заявяваха в Министерството на икономиката и индустрията от какви кадри имат нужда. Заедно с Министерството на образованието ги заложихме в университетите като държавна поръчка, която се финансира от държавата и не се плащат такси от студентите. Но от своя страна те имат ангажимент да работят определен срок в България. Работодатели, министерства и университети работехме в екип. Тази политика трябва да продължи.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви