Динозаври и то - най-големите
Динозаври и то - най-големите

Най-големите и тежки динозаври са живели през мезозойската ера преди 252-66 милиона години Наричаме ги сауроподи. Те се хранели с растителност; с помощта на дълга шия, която е балансирана с масивна опашка. Те достигнали до горните клони на дървета и накланяли главите си към земята, за да пият вода, без да движат огромните си тела.

Средното тегло на сауроподите е 15–20 тона. Но динозаврите от групата на титанозаврите, живели през юрския и крейдовия период (преди 171–66 милиона години), нарастват до гигантски размери – до 70 тона и повече. Разберете кои динозаври са в списъка на ТОП 5 най-големи динозаври.

Пето място – Апатозавър или Бронтозавър (Apatosaurus)

Апагозавър
Апагозавър

Апатозавърът е род гигантски лизардотазови сауроподи, живели в Северна Америка в късната юра преди 157-146 милиона години. Апатозавърът е член на семейство Diplodocidae, което включва най-дългите динозаври, включително диплодокусите, супер динозаврите и барозаврите. „Апатозавър“ на гръцки означава „измамен гущер“, защото неговите вкаменелости са подобни на останките на други сауроподи. Апатозавърът е известен още като „Бронтозавър“.

Апатозавър е масивен тревопасен динозавър, който достига дължина от 22-28 м, височина до 5 м и тежал 33-72 тона, Той имаше четири мощни масивни крака, дълга опашка, шия и малък череп във връзка с размера на тялото. Опашката е дълга и тънка, тъй като прешлените на гръбначния стълб се стесняват рязко от бедрата.

Бронтозаврите са живели близо до бреговете на реките,

където са намирали вода и растителност.Хранели се предимно с растения, но с помощта на дълга гъвкава шия достигали високи клони на дървета. Зъбите не им позволявали да дъвчат храна, затова те я поглъщаха (около 400 кг всеки ден).

Четвърто място – Mamenchisaurus

 

 Mamenchisaurus

Mamenchisaurus

Mamenchisaurus е род сауроподи от семейство Mamenchisauridae, живели в Китай от 160 до 145 милиона години, в късния юрски период. „Mamenchisaurus“ означава „гущер от Маменси“ (от гръцки. Saurus – гущер). Дългият мускулест врат на mamenchisaurus е половината от цялата дължина на тялото. Скелетът му съдържа 19 шийни прешлени, повече от други динозаври. Този азиатски сауропод имал зъби във формата на лопата, подходящи за дъвчене на груб растителен материал.

Mamenchisaurus консумира около 500 кг храна на ден. Най-големият вид M. sinocanadorum достига 35 m дължина с дълга шия 17 m тежал от 50 до 75 тона.

Трето място – Пуертазавър

Пуертазавър
Пуертазавър

Puertasaurus е род титанозаври от Южна Патагония (Аржентина), съществувал между 100 и 94 милиона. Единственият вид от този род, Puertasaurus reuili, принадлежи към клана на Lognkosaur (Lognkosauria) – група от гигантски динозаври сауроподи, които са живели по време на Горна (Късна) Америка в Креда. , Пуертазаврите имат широк гръден кош (5-8 м.). Това ги е направило най-обемните динозаври, Те имали гъвкава шия, с помощта на която стигнали до високите клони на дървета, без да се движат с тялото си. Пуертазавърът имал шипове на гърба си.

Палеонтолозите оценяват дължината на този гущер на 35-40 м и тегло 80-100 тона.

По-късни оценки показват 30 m.по дължина и тегло 60-70 тона.

Второ място – Патаготитан

ПатаготитанПатаготитан е масивен титанозавър, живял през късния Крейд, преди 100 и 95 милиона години в Патагония, Аржентина. Тази територия представлявала гориста местност с големи иглолистни дървета, цъфтящи растения, папрати и криволичещи реки.

Този род сауроподи принадлежи към семейството Lognkosauria и съдържа един-единствен вид – Patagotitan Mayorum. Научното наименование на вида означава „титан от Патагония“. Думата „майор“ е дадена в чест на семейство Майо. Те са собствениците на фермата, където са изкопани вкаменелостите на този огромен гущер.

Патаготитан с тегло 70 тона. Той е по-тежък от 10 възрастни африкански слона и се счита за най-големия вид титанозаври. Той беше дълъг 37 м и височина 6 м до рамото. Патаготитите живеели в топъл климат по равнините и използвали езерата като дупка за поливане.

Най-големият динозавър – Аржентинозавър (Argentinosaurus)

Аржентинозавър
аржентинозавър

Най-тежкото и най-дълго сухоземно животно е аржентинозавърът – гигантски титанозавър.

Най-големият от големите динозаври е живял в Аржентина от 97 до 93,5 милиона години, в ерата на горна креда.

Подобно на Пуертазавър и Патаготитин, Аржентинозавърът е част от групата Логкозаурия. Името на рода се превежда като „аржентински гущер“. Размерът му достига от 35 до 40 м дължина, 7,3 м височина до рамото и тежал 80-100 тона.

Аржентинозавърът, като всички сауроподи, е тревопасен гущер. Използвал дългата си шия, за да стигне до високи дървета или да докосне земята в търсене на папрати и храсти. Този гущер пътувал в стада от десетки индивиди.Той е бил ловуван от хищници на групи. Аржентинозавърът развива скорост до 8 км / ч.

Въпреки огромния размер, женските снасят яйца с диаметър 22 см. Следователно младите индивиди след раждането трябваше да растат дълго време, за да достигнат размера на възрастните (15-40 години).

Известни са сауроподи, които надвишават масата и дължината на аржентинозавъра (бревипароп, брухаткайозавър, сеизмозавър, амфицелия), но скелетите им не са открити напълно, а само частично. Следователно размерът и дори самото съществуване на тези динозаври е съмнително.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви