Цената на газа може да падне 2 пъти
Цената на газа може да падне 2 пъти

Европейските страни могат да издържат на съкращенията на руския газ тази зима. Това се посочва в анализ на „Goldman Sachs“, пише The Guardian. Цената на газа може да се понижи с повече от два пъти тази зима. Защото усилията на страните от ЕС да избегнат голям недостиг през студените месеци се оказват ефективни.

Европейските цени на едро на природния газ се очаква спаднат от около 215 евро за мегаватчас до под 100 евро за мегаватчас до края на първото тримесечие на следващата година. Тези данни са доста под прогнозираните по-рано 213 евро.

Страните от ЕС побързаха да запълнят газовите си хранилища преди зимата. Това доведе до повишаване на цените на газа на едро.

Този месец „Газпром“ удължи спирането на газовите потоци по тръбопровода, без да посочва срокове за възобновяването им.

„Безсрочното спиране на „Северен поток 1“ оставя Северозападна Европа без руски газ занапред. Често чуваме въпроса какво ще се случи с хранилищата.

Смятаме, че по-добрият подход е да се запитаме какво ще се случи с цената.“

заявиха анализаторите от “Goldman Sachs”.

„Това е пъзелът, който Европа успешно реши. Тя намали търсенето на газ в Европа и закупи LNG от други части на света. По тази начин има запаси над средното“.

Анализаторите очакват съоръженията за съхранение да бъдат запълнени средно на 90% до края на октомври. И очакват да останат пълни на повече от 20% до края на март следващата година.

„Това, според нас, ще създаде предпоставки за намаляване на търсенето, което наблюдаваме в момента, а след това ще се превърне в облекчение на пазара с края на зимата.“

Изтече документ, от който стана ясно, че ЕС се отказва от налагането на таван на цените на руския газ, но продължава да настоява за извънредни данъци върху „излишните“ печалби на енергийните компании.

Цената на газа на едро във Великобритания през следващия месец се повиши с 3 % до 358 лири за литър, което е с около 40 % по-ниско от пика й през август, но все пак е два пъти повече от тази преди година.

Отделно от това ОПЕК се придържа към прогнозите си за стабилен ръст на световното търсене на петрол през 2022 г. и 2023 г., позовавайки се на признаци, че големите икономики се справят по-добре от очакваното въпреки проблеми като нарастващата инфлация.

В месечния си доклад петролният картел заяви, че търсенето ще се увеличи с 3,1 млн. барела дневно през 2022 г. и с 2,7 млн. барела дневно през 2023 г., без промяна спрямо миналия месец.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви