Идеологичен спор се разрази в Общински съвет. Причини стана разпределянето на резерв от 3800 лева бюджетни средства за финансиране на неправителствени сдружения.

Общинският съветник Даниела Божинова от Демократична България предложи част от тях да бъдат насочени към сдружение Делфи, на което една от целите е защита на правата на хората с различни сексуална информация.

Още в началото на дебатите Владимир Павлов заяви, че подобни сдружения открито прокламират политики, които според него са спорни, защото са ЛГБТИ.

Това са провокатори на гнусни документи и ние ще ги финансираме с парите на бургазлии!? Искаме финансирането да отпадне и да отиде към сдружението за аутизъм„, каза той.

Даниела Божинова веднага реагира на думите му и заяви, че Павлов води лична война с организациите.

Само вие ги атакуват постоянно. Бюджетът не е средство за решаване на съседски спорове. Вие говорите за организации, които са оценени като такива с висок потенциал. Не давате обективни причини да бъде намалено финансирането на тези две организации. Също така използвате език на омразата„, заяви тя.

Павлов отговори, че няма лични отношения, а разбирания, каквито имали и неговите избиратели.

Нямам език на омразата, защото имам много приятели, които не организират гей шествия и не парадират със сексуалността си“, продължи той.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева даде разяснение за бюджетните средства.

„С приемането на бюджета през пролетта оставихме средства за резерв, които  съветниците да разпределят. Ние получихме предложния и ви ги предоставяме. Вие определяте кого да финансирате„, поясни тя.

В дебатите са включи и Калояна Живкова от ПП ГЕРБ, която сподели, че е получила писмо с молба за финансиране от сдружение Равен старт, което е на майки на деца с увреждания. Тя предложи част от резерва от средства да отиде именно към тях.

Реакцията на Божинова не закъсня.

Нека бъдем община за пример в защита на човешките права. Това са и тези на ЛГБТИ. Европейският съюз прие закон, че е зона свободна за ЛГБТИ. Нашата подкрепа и просветено мислене имат нужда от защита. Сега противопоставя майките на деца с увреждания на хората с различни сексуална ориентация. Нека не финансираме само тези, които просто са ни симпатични„, гневеше се тя.

Нормално е колегите да подкрепят майките. Нека не правим внушения. Това сдружение от години го подкрепяме за финансиране. Не е хубаво да се говорят лъжи по микрофона„, отговори й Живкова.

Не виждам някой, които да нарушава права. В тази общност има достатъчно богати хора. Мисля, че майките на децата с увреждания са по-важни за нас в момента. Мисля, че и хората от общността така ще мислят“, включи се в темата Бойчо Георгиев от ПП ГЕРБ.

Имам едно съмнение, че се правят опити да се подпомогне предизборната кампания на една партия. Предложението на г-жа Живкова заслужава подкрепа„, подкрепи го д-р Антони Душепеев от ПП ГЕРБ.

Значи, когато аз предлагам е предизборна кампания, а когато г-жа Живкова го прави не е. Нарочно се противопоставят майките срещу ЛГБТИ. Майките искат заплати, а те искат просто да си извършват дейност. Това е хомофобски начин за действие на този общински съвет„, продължи с недоволството си Божинова.

„Не съм кандидат за народен представител, а вие сте“, отговори й Живкова.

Явно всички, които не гласуваме подкрепа за финансиране към такова сдружение, сме определяни като хомофоби„, каза от своя страна Георги Дракалиев от ВМРО.

Така в крайна сметка парите за сдружение Делфи бяха насочени към майките за деца с увреждания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви