Изненадата ни разширява очите
Изненадата ни разширява очите

Изненадата е една от най-необичайните прояви на изражението на лицето у хората. В тази статия ще говорим за това как възниква това явление, от какво зависи и какви характеристики са присъщи на него.

Защо човек се изненадва?
Преди да разберете защо хората закръглят очите си изненада, трябва да разберете причините за тази емоция.

Основата на изненадата винаги е някакъв предмет, който внезапно попада в зрителното или слуховото поле. Нещо повече, това може да бъде както истинският предмет, така и явлението, звукът, новините. Основното е, че това трябва да дойде неочаквано, защото само тогава човек ще бъде истински изненадан. Тялото изпитва тази емоция рефлекторно, въз основа на своите инстинкти.

Щом нещо необичайно се появи на зрението или на слуха, мозъкът подсъзнателно предизвиква изненада, приковавайки вниманието на човека към това. Именно поради това хората сякаш изпадат в ступор, неспособни да се движат. Защото съзнанието ги концентрира върху темата.

И няма значение дали изненадата е придружена от страх или радост.

И ако изтръпването е само страничен ефект, заоблените очи играят важна роля в процеса на изненада.

Защо очите се разширяват?
Разширяването на очните ябълки става автоматично, в повечето случаи човек не контролира това действие. Щом пред очите се появи предмет, който предизвика изненада, мозъкът сам се стреми да предостави възможно най-много информация за него. Това може да стане чрез увеличаване на зрителния ъгъл и по-задълбочена визуална оценка.

Ето защо при тестване на тази емоция очите са закръглени. Съзнанието просто иска да получи повече данни за случващото се чрез разширяване на зрителното поле.

Това може да изглежда странно – закръглените очи на практика не помагат при оценката на ситуацията и изследването на обекта. Съвременните хора вече отлично виждат всичко необходимо, поддържайки стандартното положение на клепачите.

Но, както беше споменато по-горе, това поведение е рефлексивно. То е разработено с помощта на инстинкти от примитивни хора. По онова време човек живеел в съвсем различна среда, изправен пред други опасности. Трябваше да разчита не на телефона, колата или компютъра, а на чувствата си. Следователно способността рязко да се увеличи ъгълът на гледане по време на изненада е било наистина полезно умение.

Сега този рефлекс се използва по подразбиране, наследен от далечни предци.

Очи и уста
В допълнение към закръглянето на очните ябълки, изненадата често е придружена от отворена уста.

На пръв поглед може да изглежда, че няма връзка, но това не е така.

Отворената уста също е една от причините, които причиняват закръгляне на очите по време на изненада.

Тази гримаса на лицето е изградена и върху рефлекси и се връща в далечното минало, към примитивните хора. Когато наблизо се появи опасност, тялото им се опитва да изостри максимално всички чувства и да увеличи шансовете за оцеляване.

Когато човек, подобен на маймуна, отвори уста по време на изненада, назалният орган започна да работи, засилвайки обонянието. Щом миризмите проникнаха в носа, тялото изостря други сензори: слухът и зрението. И ако органите на слуха не променят формата си, клепачите се разделят в противоположни посоки.

По време на закръгляването на устата очите се закръглят, за да осигурят на човека по-голям зрителен ъгъл. Така изследват по-добре обекта, провокирал това чувство. В съвременния свят обаче това умение няма практическа полза.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви