Българските зърнопроизводители ще фалират
Българските зърнопроизводители ще фалират

Българските зърнопроизводители са изправени пред реална заплаха от масови фалити в сектора. За това предупредиха в нарочна декларация от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България. Тя е по повод фермерските протестни шествия в 15 областни града днес. Недоволството на зърнопроизводителите е провокирано от липсата на защита на българското зърнопроизводство и потребителите. И е във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна:

„В следствие на приемането на 24 май 2022 година на Регламента за временна легализация на търговията с Украйна вносът на зърнени и маслодайни култури е в невиждани до момента за страната обеми. Като този внос не е с цел директно преминаване през територията на страната и достигане до нуждаещи се трети страни. А напротив – украинските продукти са реализирани на българския пазар.

Внесените от Украйна слънчоглед, пшеница, ечемик и царевица са изкупувани от български преработватели и търговци на непазарни цени. Те са далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция. В разгара на жътва на местният пазар на зърнени и маслодайни култури се задоволява от украинското зърно. По този начин се срива пазарът на българското зърно. Както по отношение на изкупни цени, така и по отношение на търсените обеми в момента липсва всякаква пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури. Българските производители не намират възможност за реализация на продукцията си“. Това заяви председателят на Националния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви