Важни въпроси относно газовата криза, икономическата нестабилност и заплахата за енергийната сигурност на България бяха обсъждани  на срещата между ръководителите на Възраждане и  председателя на  Българската Газова Асоциация  – Пламен Павлов.

Костадин Костадинов, който  е водач на листата нза 25 МИР София и 3 МИР Варна и председател на „Възраждане“и  Цончо Ганев, който е заместник председател на партията и водач на листите в 1 МИР Благоевград и 2 МИР Бургас, изказаха своите позиции във връзка със задълбочаващата се газова криза.

Позицията на „Възраждане“ е, че само те  могат  да нормализират  отношенията на  България с  Русия.

„ Ние единствени не водим антируска политика. Единственото, към което се стремим, е да сме наясно в дългосрочен план от къде България ще получава газ на възможно най-изгодна цена за българските граждани. Заради антируската политика на България „Газпром“ отказва да преговаря с управляващите – не само предишните, а и със служебното правителство, които също не се стремят да нормализират дипломатическите ни отношения“ заяви Костадин Костадинов по време на срещата.

Лидерът на Възраждане припомни официалното изявление на министъра на отбраната, който обяви, че     „Русия и Путин са агресори и че разчита на украинците да обърнат хода на военната операция.

Костадинов изрично подчерта, колко зле е икономическото състояние на страната ни, както и какво безумие  да заемаме страна в този конфликт между два братски на нас народи. Двете страни бяха единодушни, че България е под угрозата на икономически крах.

„Само поради тази причина нека не се учудваме, че Русия отказва да води преговори с България. Нашият бизнес обаче страда от тази позиция на българската държава все повече. Тук е мястото да отбележа, че угрозата за България не е само с газовите доставки, но и с доставките на резервни части за атомната ни електроцентрала и резервни части за ТЕЦ Марица Изток 2.

Ние можем да останем не само без газ, но и без ток. Бизнесът, който е пред колапс, разчита на политическо ниво да бъдат нормализирани взаимоотношенията ни с Руската федерация“, обяви своите притеснения  Костадинов по време на срещата.

На нея представителите на Възраждане не пропуснаха да отбележат, че  България има на своя територия рафинерия, която работи само и единствено с руския петрол тип Урал, и тя не може да преработва петрол, от Саудитска Арабия или други страни, защото петрол Урал е високосерен и нашата технология не може да работи с друг вид петрол.

 Стана ясен и друг скандален факт свързан с предложение от  преди 2 седмици, отправено към служебния кабинет, който е получил  оферта от Саудитска Арабия за доставки на петрол, който отново е руски и отново минава през посредници.

„И в момента, ако цените са около 3 лв. за литър, тогава ще са 8 лева за литър. А, ако чуете, че инфлацията е заради войната,, това не е истина. Истината е, че  инфлацията е заради поклоничеството пред чуждите  идеи на нашите евроатлантически партии, които ни управляват, без да се интересуват от нтересите на гражданите.

С господин Павлов застанахме пред картата на Балканския полуостров, част от който е и България. На тази карта бяха нанесени всички тръбопроводи, газопроводи и цялата инфраструктура за доставки на газ към и от България. При всяка една държава бе видно откъде минават газопроводите. Изнесените факти не само бяха притеснителни, но и страшни за България, като икономически перспективи“, разказа Костадинов след срещата пред репортер на BurgasNews.

Според представителите на двете страни се оказва , че Турция в момента купува руски газ на 600 долара за единица обем, Сърбия купува руски газ на 600 долара за единица обем, Хърватска също, Румъния купува много малки количества руски газ, като те над 80% имат собствен добив в Черно море и на други места, Македония разчита изцяло на нас, за да имат доставки на газ. България, най-бедната страна в ЕС, купува в момента чрез посредници на 1200 долара за единица обем.

Според Костадин Костадинов, Цончо Ганев и газовия експерт Пламен Павлов изводът е само един:

„България купува  газ  от румънски доставчик, който принадлежи на швейцарска фирма. Тя обаче е 100 % собственост на „Газпром“.

На практика според тримата представители, България въпреки, че е спряла доставките директно от „Газпром“, пак купува руски газ, но чрез   посредници на двойни цени. „Евроатлнтическите партии, които ни управляват последните 30 години, пак купуват руски газ, но чрез посредници с 40% надценка и съответното разпределение на комисиони към тях. Решението на проблема с газа е на първо място да бъде поставен интересът на българския народ, а той е да получава газ на възможно най- ниска цена“, коментира Цончо Ганев пред наш репортер.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви