Скандал на границата с Турция

Напрежение възникна вчера следобед на границата Малко Търново -Дерекьой. Недостиг на митнически служители от турската страна или просто нежелание да работят активно беше причина за натрупване на опашка от над 10 км.

Гишето, на което се обработват паспорти и лични карти, както и това, на което се проверяват документите на автомобилите работеха по 10 минути, след което затваряха за поне още толкова.

Опашката не мърдаше с часове.

Напрежението ескалира, когато автобуси с туристи, които традиционно посещават южната ни съседка за съботен шопинг, изпревариха цялата опашка и се опитаха да минат преди всички чакащи автомобили.

Хора, включително и семейства с малки деца, вдигнаха скандал на шофьора на първия автобус и блокираха гишето, за да не му позволят да си обработи документите и да свали 50 пътници на гишето за паспорти. Шофьорът се оправда с това, че гони график.

Изнервените чакащи от 3 часа заплашиха с бунт.

Турските митничари за пореден път затвориха гишето и един от тях отвори друг пункт, на който да се обработват само автобуси. Въпреки това чакащите в автомобилите  трябваше да изтърпят и проверка на багажа на хората в автобуса.

На моменти едни и същи митничари обслужваха и влизащите, и излизащите от Турция.

Изнервени чакащи се опитваха да си обработят документите още преди да са стигнали до гишетата, за да се измъкнат от опашката. Това беше още един повод за скандали, тъй като тези, които бяха наред, трябваше да чакат и тях, а митническите служители настояваха да видят автомобила, чиито документи обработват. Въпреки призивите им хората да си останат по колите докато дойде техният ред, опитите да се изпревари опашката продължиха.

Допълнително напрежение предизвикаха преминаващи пеша границата. Много рускоговорящи с куфари и деца се движеха от двете страни на границата. От към Турция бяха подредени таксита, които ги очакваха. За влизащите в България явно беше измислена схема, при която един човек чака с автомобил, а останалите преминават пеша и така си спестяват времето за обработка на документи. Те също се нареждаха отпред на опашката с мотива, че са без автомобил.

Всеки, който е пътувал в почивни дни през границата Малко Търново- Дерекьой вече знае, че трябва да си изчисли времето така, че да не улучи смяната на митничарите в Турция.

Всяка сутрин в 8 и вечер в 20.00ч. чакането се удължава с поне още половин час докато митничарите пият чай. Отделно от това 5 пъти през деня на границата звучи молитва – традиционно за мюсюлманите, по време на която също не се работи. Като добавим и честите сривове в системата, преминаването на границата отнема поне 3 часа.

От българска страна проверките на документи и багаж преминават много по-бързо и организирано. Митничарите са любезни и професионално си вършат работата без да бавят пътниците.

3 КОМЕНТАРИ

 1. Да им го върнем на „комшиите“ преди, по време на изборите и след изборите!
  По същия безотговорен начин да им покажем какво значи безотговорност, чакане, проверки, опашки от няколко километра!
  ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ!
  И ДА НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ В БЪЛГАРИЯ ТУРСКИ ГРАЖДАНИ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ, КОИТО НЕ ГОВОРЯТ, НЕ ПИШАТ, НЕ ЧЕТАТ, НЕ РАЗБИРАТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ!
  ТАКИВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ НАМЕСАТА ИМ В ИЗБОРИТЕ И ПОДМЯНАТА НА ВОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ЗА БЪЛГАРСКИ РЪКОВОДНИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ДЛЪЖНОСТИ!
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА ВЗЕМАТ КРУТИ МЕРКИ ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБОРИ!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви