Германия е прекрачила червената линия
Германия е прекрачила червената линия

Германия прекрачи червената линия. Направи го, когато започна да доставя смъртоносни оръжия собствено производство в Украйна. Това заяви в интервю за „Известия“ руският посланик в Германия Сергей Нечаев, цитиран от РИА Новости.

В края на юли Германия достави на Украйна първите три от 15 самоходни противовъздушни оръдия Gepard. Достави и три реактивни системи за залпов огън Mars II и три бронирани гаубици PzH, плюс седемте доставени през юни.

Междувременно Берлин даде зелена светлина на производителя на PzH 2000 Krauss-Maffei Wegmann да предостави на Киев още 100 от системите на обща стойност 1,7 млрд. евро.

„Трябва да се има предвид и моралната и историческа отговорност на Германия пред нашия народ за престъпленията на нацизма по време на Великата отечествена война“, допълни Нечаев.

Дипломатът посочи, че подпомагането на Украйна с оръжия, „както англосаксонските съюзници в НАТО изискват от Германия“, е път за никъде. Той само удължава конфликта и увеличава броя на жертвите.

Според посланика на Москва в Берлин процесът на следвоенно помирение между народите на Русия и Германия сега ерозира.

Междувременно в интервю за Си Ен Ен украинският президент Володимир Зеленски заяви, че засега не планира преговори с руския президент Владимир Путин. Главната цел в момента е да си върнем всички територии, допълни Зеленски на фона на успешно контранастъпление на украинската армия.

Киев обвини руските войски и за атака на Харковската топлоцентрала.

Според руската страна нейните силови структури са предотвратили терористични актове в Херсонска област. Съобщава се и за мощни взривове в Херсон. А също, че в хода на т.н. „специална военна операция“ са взети под контрол приазовската част на Запорожка област и цялата Херсонска област с големите храдове Херсон, Мелитопол и Бердянск. РИА Новости пише, че и двата региона, в които са сформирани нови администрации, са изразили желание да влязат в състава на Русия.

При публикуването на информации за събитията в Украйна редакцията ни е принудена да цитира руските и украински информационни източници. Наясно сме, че в повечето случаи се касае до пропаганда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви