Банкомат
Банкомат

Продължава тенденцията на покачване на таксите, които събират банките за различните продукти и услуги. Поредното повишение е факт от началото на август, като се отнася основно за обслужването в клоновете. Обяснението е, че в допълнение на инфлацията административните разходи за поддръжка на клонова мрежа оскъпяват услугите, предлагани на място.

Промяната е факт при повечето банки, а някои от тях са повишили таксите и през септември. Преводът в клон вече струва 4-5 лв., а при някои достига и до 6 лв.

През първите шест месеца на годината приходите от такси на банките са нараснали с по-голям темп от този при лихвения доход. Към края на юни повишението на годишна база е с 20% до 700 млн. лв., съобщава „Капитал“.

Нова тенденция е и при тегленето от банкомат с дебитна карта таксата да бъде процент от изтеглената сума с фиксирана минимална ставка. Досега това бе практика при кредитните карти.

За октомври също се готвят промени като, в най-голямата банка – „Уникредит Булбанк“, откриването на сметка с дебитна карта вече ще струва 8 лв. при 2 лв. в момента. Таксата реално се изравнява с тази на откриването на сметка без карта. Банката ще вдигне леко и таксите по сметката за основни операции.

През първите седем месеца на 2022 г. печалбата на банковата система достигна 1.2 млрд. лв., което представлява почти 50% ръст на годишна база. Нетният доход от такси и комисиони към юли скача с над 21% на годишна база до 830 млн. лв.

В номинално изражение увеличението в обема за последната година е с близо 147 млн. лв. Това се дължи в голяма степен на повишените такси на банките, но принос има и все още високата икономическата активност, която е съпътствана от повече преводи и други банкови услуги.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви