Андрей Николов

Андрей Николов е един от младите кандидати на Коалиция БСП за България на извънредните парламентарни избори. Той живее и работи в Созопол и един от неговите приоритети е облагородяването и развитието на селските райони.

Г-н Николов, защо млад човек като Вас избира да работи за развитието на селските райони?

Защото смятам, че това е възможност да върнем младите хора и особено семействата на село. Като казвам „на село“ нямам предвид, че трябва да се откажат от удобствата на градовете, а че трябва да направим така, че селата да станат по-модерни и така да привлекат способни хора, които да развиват бизнес там.

Все повече хора напускат пренаселения град, за да изберат спокойствието и тишината на близките села. Там обаче няма достатъчно добри условия за нормален живот.

Какъв е най-големият проблем в селата, според Вас?

В 21 век в голяма част от българските села няма изградена канализационна система. Водоснабдителната и улична инфраструктура са крайно компрометирани. Ще настоявам държавата, чрез постановления на Министерски съвет или европроекти, да помогне за развитието на селските райони.

Това би подпомогнало икономиката на регионите, а и на държавата. Ще се увеличи производството на различни култури, на плодове и зеленчуци. Младите хора имат достъп до много информация и са готови да експериментират и биха направили нововъведения в селското стопанство.

Облагородяването на селата би разширило потенциала за развитие  и на селски туризъм и би привлякло повече хора да се върнат да живеят и да развиват бизнес на село.

Селата от Созополска община имат капацитет да развиват този сектор. Близо са до морето, до Бургас и Созопол. Същото важи и за селата по цялото Черноморие.

Какво друго им липсва, за да станат предпочитани от младите?

Когато стана народен представител, ще настоявам във всяко село с повече от 100 души население да се изгради, или да се ремонтира, ако вече има, ВиК система. Може да звучи малко невероятно, но е недопустимо в 21 век хората, където и да живеят, да нямат елементарни хигиенни условия.

Знаете ли какъв парадокс съществува сега? Според европейските директиви се подпомага изграждането на канализационни системи в села с над 2000 души. За чиста вода селото може да е и под 2000 души.

Казвам „парадокс“ защото: първо – в цялата Бургаска област,  да не говорим в община Созопол, където живея аз, не знам да има село с 2000 души постоянно население. И второ – може ли да изградим на хората инсталация за чиста вода, без канализация. Абсурдно е. Или сега да разкопаем улиците за тръби за чиста вода, да ги асфалтираме и след време, когато някой реши нещо друго, отново да копаем. Това трябва да се промени, защото много, да не кажа почти всички, от селата в община Созопол имат нужда от такива инсталации, а ако чакаме на ВиК дружествата да ги направят, мисля, че няма да го дочакаме.

За да се създадат по-добри условия за живот и почивка, трябва да се подобри и инфрасруктурата. За да има хора по селата най-важни са тези две неща – вода и път.

Първо републиканската пътна мрежа – за да могат бързо и сигурно да пътуват както жителите на селата до големите градове, ако работят или водят децата си на училище там, така и туристите.

Знам, че междуселищната пътна мрежа е ангажимент на общините, но държавата не може да абдикира съвсем от него. Би могло да се отпускат целеви средства на местните администрации специално за решаването на този проблем.

Държавата трябва да помисли и за децата в селата. Ако искаме да върнем млади хора на село, трябва да им осигурим и грижа за техните деца. Трябва да се помисли за детски градини, детски площадки, обезопасяването на пътищата с мантинели, повече сигурност и удобства.

Трябва да има и поне по един полицай във всяко село. Хората да го познават, да се чувстват спокойни, че могат да го потърсят по всяко време.

Казвате – да върнем младите на село, а какво ще работят там?

Както казах, един от вариантите е развиване на селски туризъм. Специално за нашия регион близостта до Странджа и морето е предимство и възможност за предлагане на един продукт, който да включва различни видове туризъм – морски, рекреационен, еко, пътешественически, културен или исторически. Създаването на екопътеки до различни туристически забележителности в планината би привлякло много хора, на които не е достатъчно само плажа и морето. Може да се развива и ловен туризъм. Имаме условия за всичко това.

Чрез европроекти или с такава държавна политика, младите семейства биха могли да се подпомогнат за развитието на земеделие. Нашият регион е много подходящ за развитие на еко и био земеделие. Това би било добър бизнес за хора, които искат да произвеждат чиста храна и да живеят здравословно.

Близостта до Бургас и Созопол, до туристическите градове е предимство за реализацията на продукцията им. С подходяща реклама и маркетинг, тя би могла да се продава и на ресторантите по Черноморието и това ще е от полза за всички.

Селските райони са малко неглижирани от страна на държавата. Затова е нужна повече грижа, за да съживим селата и да създадем условия на хората да се върнат към земята и да водят по-спокоен живот, близо до природата.

 Андрей Златков Николов

Роден 27 юни 1991 г.  в Бургас

Завършил частна английска гимназия ”Британика”-гр.Бургас

Изучавал Бизнес администрация в БСУ.

Занимава се с частен бизнес.

Общински съветник в Общински съвет Созопол от групата на БСП.

Владее английски език

Семеен с две деца

 

Гласувайте за Андрей Николов с бюлетина 28 и преференция 106

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви