Пленер в Созопол

12 доказани и ярки имена в съвременната живопис от България и чужбина рисуват, вдъхновявани от морето и архитектурата на Созопол от 5 до 12 септември.

Аглика Гайтаникова, Вахит Акан, Владимир Запрянов, проф. Зелиха Агджаоглу, деканът на факултета по Изящни изкуства към Анадолския университет в Турция, Камбер Камбер, проф. Мелиха Тюзюн – декан към Тракийския университет в Одрин, Милена Костуркова, Огнян Кузманов, Петя Папазова, Стефан Чурчулиев и Христо Николов са сред доказаните автори, включени в селекцията на VII издание на международния пленер на Недин – „Созопол“.

Известната българска художничка и домакин, Ангелина Недин ще бъде и куратор на представителната изложба, в която ще бъдат представени творбите на авторите.

Тя ще се състои на 11 септември, неделя, от 18.00 часа в откритото пространство срещу Амфитеатъра в Стария град.

За разлика от предходни издания, когато преобладаваха доказани имена от руската и френската школа, този път фокусът е върху автори от Южната ни съседка.

„Турция се развива изключително динамично в тази посока и заема все по-категорично място сред ярките творци на световното визуално изкуство. Затова за нас е чест, че тази година успяхме да привлечем толкова добри художници и силни фигури в съвременното изкуство“, сподели Ангелина Недин.

Пленерът „Созопол“ през годините е събирал плеяди от световно известни живописци, а заедно с тях и едни от най-големите колекционери и галеристи на Европа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви