Жени Николова

Ако някога завидите на някоя дама  за нейната красота и нежност, и тайничко си пожелаете  да притежавате нейната магнитична сила на обаятелно  привличане.

Това е достатъчна причина да потърсите съвет от нашия персонален фитнес-треньор Жени Николова.

Жени от години успешно тренира жени и мъже, които не харесват тялото, стойката и походката си. На желаещите да извършат коренна промяна със себе, своето тяло, избирайки здравословния начин на живот, Жени създава спортни индивидуални програми, хранителни и диетични режими, а резултатите са винаги налице в най-кратко време.

Фитнес – инструктурката е единствената в Бургас и регион, която провежда групови и индивидуални тренировки на дами и господа с изключително високо наднормено тегло, както и на болни от Хашимото.

В нашата нова рубрика „Съвети за перфектно здраве и красиво тяло“,  от BurgasNews  ще разговаряме с фитнес – инструктора Жени Николова по актуални теми, свързани със спорта и  здравето.

Днес ще разберем, какво приложение намират билките и билковите отвари в тренировките и какъв ефект имат върху общото здравословно състояние и вашата фигура.

Жени, нека поговорим за билките и тяхното приложение в спорта. Много хора се отнасят скептично към техния ефект и просто не ги използват. Ти от години се занимаваш професионално със спорт и имаш практически наблюдения върху ефекта на различни препарати, в това число и билкови, върху човешкото тяло. Разкажи ни повече за своите наблюдения и заключения?

Нека започна, създавайки една образна представа. Видите ли красива, елегантна дама с красиво спортно тяло, походка на пантера, нежна прасковена кожа и  магнетичен чар, попитайте я дали не пие билкови отвари. Аз се обзалагам, че може да  бъдете сигурни ,че тази жена пие билкови отвари, чайове. Магията от билките е в нея и тя диша и говори, чрез тази билкова магия.

Как влияят билките на човек и неговото излъчване? Как се отразяват на неговото физическо състояние?

На първо място от своята дългогодишна практика и наблюдение знам, че билките променят миризмата на човека. Ако преди да започнете своята здравословна промяна, сте имали  остра и неприятна миризма, когато се изпотите.

Със започване на активни тренировки, които са съчетани с прием на билки, билкови отвари и чайове, то за няколко седмици ви гарантирам, че миризмата ви ще клони към тревисто – цветоносна и плодова.

Съветвам всички хора да  пият билки и ще видят невероятния ефект,  как това допринася и за духовното, освен телесно зареждане на човек. Помислете само за силата на пръстта, смесена с водата и слънцето, как този еликсир се излива в тялото на човека, като един чудотворен благодат. На моите ученици винаги препоръчвам и уточнявам, какви билкови отвари, чайове да приемат, и как да ги пият по време и след тренировки.

Нека дадем реален пример с билка, която е изключително полезна, ефективна  за спортуващите и която води до видимо бързи резултати? 

Нека поговорим с обич за билката гръмотрън и нейната помощ за спортуващите. Среща се по тревисти и песъчливи места из цяла България. Расте и по камениста и глинена почва. Тя е диуретик, слабително. Има невероятен ефект при борба  с целулита, затлъстяването, подтиска апетита, разгражда мазнините. Корените на гръмотръна, имайки  слабителен ефект, помагат за изхвърлянето на токсините и излишните течности от тялото. Това придружено с активна тренировка води до  постепенно отслабване. Рязкото отслабване не е полезно в никакъв случай, затова говоря и на хората, които тренирам.

Как се приготвя отвара от тази билка и как се консумира за бърз ефект?

Отварата се приготвя, като  в половин литър вода се запарват две супени лъжици корени от гръмотрън. Течността се прецежда и  разделя на три части.  Пие се преди трите основни хранения сутрин, обед и вечер. За да се усили ефекта още повече, може да се смеси с корени от глухарче и царевична свила. И забележете, колко добре устроена машина е човешкия организъм. Това води до задължително увеличаване приема на вода. Нормално е  след като се употребява диуретик –  билка. Продължителността на приема е десет или четиринадесет дни. Всичко е в зависимост от състоянието на човек. Прави се почивка от седем дни и така повтаряме три, четири пъти.

Жени, нека уточняваме, трябва ли да се внимава с приема на билки? Например с гръмотръна, кои и как трябва да внимават при приема му?

Разбира се, че това е много важен въпрос, който уточнявам задължително с този, на когото препоръчвам билки, отвари или билкови чайове. Билките си имат строг регламент на използване и не може да се пият просто ей така. Всяко нещо за да е полезно и от полза на човек се приема с мярка и за определено време. Примерно, при гръмотръна   трябва да внимават хора с понижено кръвно налягане.

Как съчетана  със спорт, тази билка върши чудеса? 

При дамите с хормонални проблеми помага изключително ефикасно, като го  съчетаваме  с леки спортни упражнения. Гарантирам, стават чудеса. В борбата с целулита е много силен помощник в спорта. Засегнатите части се тренират усилено, интензивно  със специални упражнения, а билката помага за изглаждането на кожата.

Няма такава наслада от това, да притежаваш чисто тяло. В професионалната ми спортна практика съм тренирала успешно много хора, които са натрупвали  мазнини и токсини  в телата си. На всички съм указвала, кои билки, как и кога да ги пият. Успехът винаги е бил налице, мазнините се събарят, а токсините се изхвърлят.

Днес не живеем природосъобразно и няма как да сме здрави и силни. Бързо се изморяваме и ставаме нетрудоспособни, и за самите себе си  сме безполезни. Винаги съм настоявала и казвала на  трениращите при мен, търсете помощта на  билките и се придържайте  към спорта. Ясно е, че много хора са заети в ежедневието си с работа, проблеми и не им остава много работа за спортуване, но при желание винаги могат да отделят 40 минути  за една релаксираща тренировка.

Много спортуващи, а и не само те имат проблеми с обмяната на веществата? В спорта това е ключово за успеха на трениращия в постигане на резултати. Какво препоръчваш да пият твоите ученици, докато тренират? Кое е най-ефикасното за да се засили обмяната на вещества в човешкия организъм, за да се чувстваме в кондиция, енергични и здрави?

Моят опит и наблюдения показват, че в засилване обмяната на веществата незаменима роля играят мастни киселини. Това са  Омега 3, Омега 6, Мулти витамините и  задължително екстракта от зелен чай. Зеленият чай има изключително положителен ефект в засилването обмяната на веществата. Той трябва да стане неразделна част от тренировките на всеки. Може да се пие и от нетрениращи, но с малко физически упражнения върши чудеса.

Нека препоръчаме нещо изключително ефективно за дамите с наднормено тегло.

Най-силен ефект имат билки за отслабване, като шафранката, мурсалски чай, чай от джинджифил с канела, зеленото кафе, което препоръчвам да се пие редовно. Те  разгражда мазнините, но не само. Имат странични ефекти, които влияят благоприятно върху кръвно налягане, сърдечно съдова система, прочистват плаките и деинтоксикират организма.

Имам специална програма от упражнения свързана с тях, която засилва тройно ефекта им.

На дамите препоръчвам една моя рецепта, която работи изключително бързо и за кратко време с малко спортна активност ще получат чудесни резултати.

За да  разграждат натрупаните в телата си  мазнини и да изчистят  токсините в своите тела, всяка сутрин на гладно, се прави чаша зелен  или черен чай с една супена лъжица качествен ябълков оцет, като прибавят и  една супена лъжица мед. Тази смес е незаменим еликсир, който топи излишните мазнини и деинтоксикира организма.  Има и комбинация от билки за изчистване на мазнините. Това са корени от  глухарче, корени гръмотрън, кори от зърнастец, корени от сладък корен. Рецептата е изпитана върху мен самата и много трениращи с мен. Резултатите са изключителни, блестящи.

Знаем, че при тренировки се консумира много вода. Това от една страна е добре, но има хора, които задържат вода и за тях не би било толкова полезно. Ти какво препоръчваш в тези случаи?

Да, по време на тренировки задължително се пие вода. За да се постигне допълнителен ефект в изгарянето на мазнини и повишаване енергията на трениращия препоръчвам във водата да се изцежда половин лимон и половин грейпфрут. Що се отнася за хора, които имат водна задръжка, която се забелязва, защото  човека е видимо подпухнал, препоръчвам да  се правят запарки от магданоз три пъти на ден и да се пие  преди хранене. Хубаво е по време на тренировка да си консумират тази смес. Всичко изброено, ако се съчетае с фитнес тренировки, тялото става неузнаваемо. Иска се постоянство и упоритост. Това може да стане част от ежедневието на всеки човек.

В следващите ни рубрики с персонални инструктор Жени Николова, ще говорим за това, кои упражнения съчетани с билкови отвари имат най-бърз и благоприятен ефект върху физическото и психическо здраве на човек. Как дамите с малко, могат да постигнат много и защо е важно да не претоварваме тялото с физически упражнения.

Поради големия интерес от редакцията предоставяме телефона на фитнес – инструктора Жени Николова, която да отговаря подробно на Вашите въпроси – 0898 37 52 81

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви