Цанко Цанков изпълни целта си – преплува Гибралтарския проток. На Африканския бряг бургазлията стъпи първи с време 3 часа 56 минути и 3 секунди.

Преминаването от Европа до Африка беше прекратен преди дни поради силно подводно течение и силни вълни, поради което участниците бяха извадени от водите на Атлантика.

Ето какво написа на официалната си страница Асоциацията по плуване в Гибралтарския пролив:

Цанко Петров Цанков, Алберто Амбрози и Ноа Шон Майкълторес пристигнаха на мароканското крайбрежие. Преминаването им беше отменено на 6 септември поради внезапна промяна на вятъра и теченията (нещата, които се случват в Гибралтарския проток), а днес, 9 септември, те повториха преминаването си с плуване“.

Това е третата група от Неда ел Мон, която преплува пролога от началото на септември. Преди това на мароканския бряг стъпиха ентусиасти на възраст над 50 години, след които и 60-годишна французойка. Групата приключи плуването от 21,5 км за 5 часа и 28 минути.

Втората група, която се впусна в предизвикателството на 2 септември, участва с кауза – в подкрепа на асоциации, които помагат на засегнатите от мозъчни увреждания.

Коментарът във фейсук на кмета на Бургас Димитър Николов беше: „Успешен финал и победа! Нашият Цанко Цанков е първи в преплуването на Гибралтарския проток! Той е финиширал с време 3 часа, 56 минути и 3 секунди! На второ място се е класирал Шон Ноа (САЩ) с време 3:56.15, а на трето място е финиширал Алберто Амбрози (Италия) за 3:56.22“.

Така Цанко стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток в 127-годишната история на проявата.

Плуванията в Гибралтарския проток се организират и санкционират от Asociación de Cruce a Nado del Estrecho de Gibraltar /Gibraltar Strait Swimming Association (ACNEG), базирана в Тарифа, Испания. Протокът е преплуван за първи път от Мерцедес Глайтце през 1928 г.

Плувци от цял свят се стремят да преплуват Гибралтарския проток и тези цели включват не само индивидуални предизвикателства, но и международно признати предизвикателства като Oceans Sevens, който включва Гибралтарския пролив сред най-важните плувания в открити води в седемте континенти. И така Гибралтарският проток е едно от най-важните плувания на седемте континента.

В края на преминаването и след проверка от екипа на ACNEG, че плуването е в съответствие с установените правила, Асоциацията предоставя необходимата документация за удостоверяване на преминаването.

Тази документация се приема от официални международни организации. Участниците биват включени в официалния списък на плувците, които са прекосили Гибралтарския проток в различните му модалности.

Любопитен факт е, че сред ентусиастите да преплуват Гибралтар това лято е имало 73-годишен мъж. На 18 август пък група от четирима испанци на възраст 51, 59, 44 и 40 години са изминали разстояние от 16,1 километра за общо 3 часа и 53 минути.

Предизвикателството да се преплува Гибралтарския проток претърпя бум през последните няколко години, като всяка година търсенето продължава да расте, съобщават организаторите.

Списъците на чакащите може да надхвърли две години.

Всички преходи могат да бъдат проследени от приложението marinetraffic, в търсачка COLUMBA или DUENDE DEL MAR.

4 КОМЕНТАРИ

  1. ПАК ПИШЕТЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!!!! Испанските вестници пишат:::::Група от трима чужденци преплува протока Гииблартар с дължина 15км.и 400м. Групата се състои от трима плувци. АЛВЕРТО АМБРОСИ -61 години,,,,НОА СЕАН МИХАЕЛ 27 години и ЦАНКО. Няма други участници. Това преплуване няма състезателен ХАРАКТЕР Преодолелите дистанцията получават възпоменателна диплома. Защо толкова много искате да представите преплуванети ,като СЪСТЕЗАНИЕ. В този тип участия всичко се гради на основата на ПРИЯТЕЛСТВОТО и ВЗАИМНАТА ПОМОЩ.Ценности, които отдавна см забравили.

  2. Не може ли просто да напишете ,че Цанко е преплувал дистанцията без да го изкарвате победител?. Така ще бъде по -честно към другите двма участници в групата,а и към нас ,читателите. Или трябва да се оправдаят някакви средства отпуснати за състезание?

  3. Преди преплуането в Гибралтар желаещите преминават проби за да видят организаторите нивото на плувната им пдготовка. Това се прави с цел да не се запише ,някой,който не плува достатъчно добре. Тогава пак писахте ,че Цанко е бил победител. ПРОВЕРЯВАЙТЕ СИ ДОБРЕ ИНФОРМАЦИЯТА. Научете се да различавате, какво е проба,какво е преплуване на дистанция и какво е състезание.

  4. Ако влезете с приятели да се къпете в морето и излезете преди тях на пясъка ,ПИТАМ::Вие победител ли сте в тпва КЪПАНЕ ?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви