Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо украинската гражданка Алла Г.

Тя е обвинена за това, че противозаконно подпомогнала група от 9 сирийци, без документи за самоличност да преминат в страната в нарушение на закона.

В съдебното заседание обвиняемата помоли съда за налагане на по-лека мярка, като предложи това да е „Домашен арест“. Алла Г. посочи своя настоящ адрес в кв. „Сарафово“, където е регистрирана.

В своята защита украинската гражданка заяви пред Бургаския районен съд, че не е считала, че настоящото деяние е престъпление, тъй като е трябвало да превози хора от една точка до друга на територията на страната.

На този етап, от събраните по делото доказателства съдът намери, че са налице предпоставките за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Обвинението е за тежко умишлено престъпление и обвиняемата е съпричастна в неговото извършване.

Видно от справката за съдимост, на 23.08.2022г. Алла Г. е извършила престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал 1 НК, за което на 24.08.2022 г. Районен съд – Трън е одобрил споразумение, с което обвиняемата е призната за виновна и й е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, изпълнението на което е било отложено за срок от три години.

Независимо от влязлата в сила присъда и знаейки последиците при неизпълнение на дадения от закона срок, обвиняемата на 06.09.2022 г. е била спряна от органи на Първо РУ – Бургас, като в автомобил взет под наем са се намирали девет на брой чужденци, всичките сирийски граждани без документи, незаконно пребиваващи на територията на Република България.

Съдът не даде вяра на защитната версия на обвиняемата, че не е знаела, че превозването на чужденци, и то бежанци, от едно място на друго върху територията на Република България е престъпление.

Това е така, защото за същото такова деяние тя вече е била осъждана. Районен съд – Бургас отчете, че е налице и реалната опасност обвиняемата да се укрие и да осуети наказателно преследване срещу нея, ако не бъде задържана. Въпреки, че се посочва настоящ адрес от Алла Г., на този адрес не би могла да бъде осъществена мярката „Домашен арест“.

Това е така, тъй като на този етап, освен наличните доказателства – регистрационна карта на чужденец, няма други, които да потвърдят, че обвиняемата пребивава именно на този адрес.

От справка за пътуванията на Алла Г., за времето от 02.03.2022 г. до 20.06.2022 г., са регистрирани 21 влизания и излизания през ГППП – Дуранкулак, Малко Търново, Калотина и Аерогара София. Това показа на съдебната инстанция, че „Домашният арест“ няма да е подходяща гаранция за осигуряване присъствието на обвиняемата до окончателното приключване на наказателното преследване срещу нея.

„Същата показва завишена степен на обществена опасност, а обществената опасност на извършеното от нея престъпление е висока, като се има предвид, че законодателят не е предвидил за състава на чл. 281 НК повторност“, казва в мотивите си Бургаския районен съд. Съдът отчете, че Алла Г. е с временен статут на територията на Република България, като бежанка от Украйна.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви