Гибралтарският проток ни показа своята сила и непредвидимост, това написа във фейсбук профила си Цанко Цанков, след като преплуването му на Гибралтар е било прекратено след изминаване на 7,5 км.

Бургазлията се е движил много добре, бил е водач, но лошо време, силен вятър Poniente и опасно течение са накарали организаторите да спрат надпреварата.

Поради лошо време в Атлантическия океан в средата на дистанцията организаторите на състезанието прекъснаха плувния маратон. Стартът на преплуването бе даден в 07:45 ч. испанско време. Състезанието започна перфектно. Чувствах се отлично и в много добра форма. В средата на дистанцията, след изминати 7500 метра, водещата лодка съобщи за появата на силния западен вятър “Poniente”. Той създава големи вълни и силни течения, които ни отклоняват към центъра на Средиземно море. В резултат на това организаторите на състезанието незабавно взеха решение за прекратяване на плуването, тъй като има опасност за нашия живот и сигурност. С оглед на нашата безопасност решението, което организаторите взеха беше повече от правилно. Заедно с част от екипа ми оставаме в Тарифа и ще чакаме подходящо време за нов старт в следващите дни. Благодаря на всички за подкрепата и на нашите сънародници от чужбина, които дойдоха рано сутринта да ни изпратят от пристанището“, написа Цанко в профила си във Фейсбук.

Плувният маратон в Гибралтарския проток е един от най-трудните, тъй като участниците трябва да преплуват приблизително 20 км от Европа до африканския бряг при град Мароко в 16-градусова вода.

5 КОМЕНТАРИ

  1. ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ .В интернет пише :Състезанието се провежда ,плува се в група от 4 човека заедно. Първата група пристига за 5часа и 28 минути.Това е преплуване, а не състезание. УЧАСТВАТ ПЛУВЦИ ДА 60 години. Записи от това плуване има качени в ИНТЕРНЕТ. Как е за вършил ЦАНКО ,нека той да каже. В България всеки може да стане световен шампион ,но в чужбина ХРОНОМЕТРИТЕ СЕ ДВИЖАТ ПО БАВНО. Потърсете информация за преплуването в ИНТЕРНЕТ.

  2. На плувните маратони в България нормална практика е плувците да бъдат влачени с въже от лодката, която ги придружава.Така се постигат добри резултати. В чужбина това е забранено. За това пък вятърът ни е виновен.

  3. Това е традиционно преплуване на разтоянието за събиране на средства с дарителска цел. То няма състезателен характер. Пради големият трафик на танкери/300 кораба за 24часа/ Преплуването е контролирано. АКО ЦАНКО Е МИСЛИЛ ,ЧЕ СЕ СЪСТЕЗАВА,ТОВА СИ Е НЕГОВ ПРОБЛЕМ. Групите са по 4човека ,СМЕСЕНИ с мъже,ветерани и жени.Това се прави за безопасност .

  4. РЕГЛАМЕНТ НА ПРЕПЛУВНЕТО:: Плува се в група от 4 човека. Не може да се изостава на повече от 3 метра.Ако някой изостава, групата го изчаква.Всеки 30 ми нути се сменя водачът на групата.Зачита се финала,когато и четиримата стигнат брегът. Може да пиеш и се храниш САМО В ЛОДКАТА. ИСКАМ САМО ДА ПОПУТАМ::::::::СЪСТЕЗАНИЕ ЛИ Е ТОВА.??????????Прочетете внимателно регламента по горе ,предоставен от предният коментар.НЕ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ С НАС .

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви