Кръвната група влияе върху риска от инсулт при хората на възраст преди 60 г. повече, отколкото при по-възрастните, съобщи ЮПИ, позовавайки се на резултати от мащабно изследване.

Предишни изследвания са показвали връзка между кръвната група и риска от исхемичен инсулт. Хората с кръвна група 0 са изложени на сравнително пи-нисък риск в сравнение с тези с кръвна група тип A, B или AB.

Проучването, чиито резултати бяха публикувани от специализираното издание „Нюролъджи“, установява, че кръвната група е по-силно свързана с риска от инсулт при по-млади хора (на възраст преди 60 години) в сравнение с по-възрастните.

Оказва се, че кръвна група А е рисков фактор. Учените обаче подчертават, че кръвната група няма много силно въздействие.

Средно хората с кръвна група А са с около 16 на сто по-застрашени от инсулт, преди да навършат 60 г. в сравнение с хората с други кръвни групи. Кръвна група 0 е свързана с 12 на сто спад в риска.

„Хората с кръвна група А не бива да се тревожат“, каза Бракстън Мичъл, преподавател в школата по медицина на университета на Мериленд в Балтимор, САЩ. Много фактори влияят върху риска от инсулт, включително и такива, които могат да се променят, за разлика от кръвната група. Хората могат да спрат да пушат, да спортуват редовно, да се хранят здравословно, да контролират високото кръвно налягане, диабета и други състояния, които увеличават риска, каза той.

Инсултите сред по-млади хора не са широко разпространени, но не са изключени. Сред близо 800 000 американци, които прекарват инсулт средно годишно, 10-15 на сто са на и под 45 г., сочат данни на Американската асоциация по сърдечно здраве.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви