Как да възвърнем цвета на старата броня
Как да възвърнем цвета на старата броня

Дори ако колата ви никога не е попадала в катастрофа и нейните предишни собственици не са имали навика да остъргват вратите и броните покрай огради и бордюри, с течение на времето детайлите на каросерията ѝ пак ще загубят първоначалния си блясък. Това с най-голяма сила важи за челните пластмасови детайли, които са налични в по-голяма част от нискобюджетните автомобили. Сега ви разказваме за един непопулярен метод, с който

можете да върнете блясъка на на тези захабени черни пластмаси. Ето как се прави това.

Небоядисаните черни пластмасови детайли са практично и евтино решение. Много собственици на автомобили, когато купуват колата чисто нова, предпочитат да не плащат повече пари за брони в цвета на каросерията , логично приемайки, че това е неоправдана загуба на пари. В края на краищата именно тези елементи страдат най-много от всякакъв вид контакт между автомобила и околния „пейзаж“. А на черната небоядисана броня следите от подобни инциденти са практически невидими. Съответно не се налага ремонт. Икономичност във всякакъв смисъл. Но такава броня има и минуси.

Дори ако колата никога не е била жертва на небрежно маневриране, след доста кратък период от време бронята се превръща от черна в неприятно сива – избеляла и грозна. Причината за това са слънчевите лъчи и „опесъчаването“ с хвърчащи камъчета и мръсотия изпод колелата на другите автомобили. Някои от собствениците на автомобили не обръщат внимание на такава метаморфоза на външните повърхности на бронята, но има други, които това ги дразни.

Но на пръв поглед нищо не може да се направи по въпроса. Изход обаче има. Даже няколко, но как да ги открием? Можете да използвате специални автохимикали, въпреки че опитът от използването им гарантирано ще ви разочарова. Някои препарати само леко „потъмняват“ пластмасата, но захабената небоядисана част си остава.

Други препарати, които първоначално връщат първоначалния вид на бронята, губят действието си още в процеса на първата и втората автомивка. Въпреки това

все още съществува лекарство, което може трайно да възстанови чернотата на небоядисана броня.

И е много достъпно. Говорим за химия, която е предназначена за блясък и почерняване на страните на автомобилните гуми! Нерядко такъв препарат се продава в аерозолна опаковка, което значително опростява приложението му.

Намазвайки черните небоядисани брони с въпросния препарат за гуми, собственикът на автомобила получава това, което иска. Появява сенаситен черен цвят, който не се отмива много дълго време. Единственият нюанс, за който трябва да сте подготвени, е, че няколко дни след третиране, бронята може да има прекалено мазен блясък. Но този ефект скоро изчезва от само себе си.

Вторият нестандартен начин за възстановяване на цвета на черна броня включва използването на строителен сешоар или наречен още бластер. Факт е, че когато горният слой пластмаса се нагрява, микрограпавостта на повърхността му леко се стопява и изглажда. Става по-гладка и възвръща изгубения черен цвят.

Основното при използването на този уред обаче е прецизността и точността. В крайна сметка, ако прегреете малко повече пластмасата, тя ще омекне до по-голяма дълбочина от необходимото и бронята ще загуби формата си на това място. Така че, ако се чудите как да постъпите, най-добре е да пробвате с първия метод. Успех!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви