Паметникът Альоша отново бе нацапан с червена боя. Това се случва за пореден път от започването на войната в Украйна.

Първото посегателство бе още през март. Монументът бе почистен до блясък през април. Община Бургас пък постави камера, за да следи за все по-честите посегателства.

За разлика от предишните пъти обаче този път няма ясно проукраински послания. Надписите този път са по-скоро анархистични и хулещи Путин.

Припомняме, че през пролетта се появи и искане към Общински съвет за премахване на Альоша в Бургас, но то така не и стигна до зала.

Паметникът вече дълго време е повод за дебат в града ни. По-голямата част от бургазлии искат той да остане на мястото си, след като през годините той се превърна в едно от разпознаваемите места в града.

Все по-засилени обаче стават гласовете за премахването на монумента, като на място да бъде поставен такъв на Св. Никола или Александър Георгиев-Коджакафалията.

Със сигурност дебатите по темата ще се засилват още повече, предвид нестихващата война в Украйна.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ще бъде жалко ако се подадем на този терористичен акт и паметникът не остане на мястото си.
    Всички такива посегателства от платени или подаващи се на влияние на наркотично подплатена пропагадна хора, ако не бъдат осъдени, само ще доведе до фашизирането и на нашта страна.

  2. Чудесен протестен художествен пърформанс! Така е по-красив паметника на окупатора СеСеСеРе, който ни обявява война преди да нахлуят през Румъния съветските орди на 9 септември 1944. Браво на автора! Шапка му свалям!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви