Науката за изкуствения интелект и все по-голямото навлизане на новите технологии оказват неминуемо влияние както върху развитието на много области, така и върху знанията ни за тях. Подобна революция вече е факт в света на игрите, където изкуственият интелект може да спомогне за усъвършенстване на уменията и стратегията на играчите по един иновативен начин, както и да натрупа опит за разрешаването на много по-глобални и сериозни въпроси и проблеми от всяка една сфера.

ИИ в света на игрите

В света на игрите стратегията е един от ключовите моменти за успех, който съдържа множество комплексни елементи. Най-общо казано, стратегията се основава на това, което мислите, че другите играчи ще направят. Тя е неизменен елемент от мисловните игри като покер, шах или бридж, които макар и да си остават класически, неизменно се променят с хода на времето и особено с появата си в онлайн пространството.

Освен логически обаче, този вид игри имат и психологически елемент – нещо, което AI не може да разбере напълно. В Texas Hold’em например психологическите аспекти на играта са трудни за овладяване от машините и тук за разлика от хората те не могат да се научат как да блъфират.

За сравнение, при игри като шах например, развитието на играта може да бъде определено предвид текущите и вероятните ходове на опонента, докато в покера винаги има елемент на неизвестност, тъй като участниците крият своите карти. Това позволява наличието на този допълнителен момент на надлъгване, който е така трудно усвоим от машините.

Покер роботи

Макар и комплексна и състояща се от множество елементи, включително психологически, играта на покер вече изглежда доста по-лесна в “ръцете” на изкуствения интелект.

През последните години редица машини като DeepStack, Libratus и Pluribus преодоляха предизвикателството и постигнаха изключителен успех дори срещу професионални играчи. Много важен крайъгълен камък беше постигнат от Pluribus, робот, който успя да победи някои от най-добрите покер играчи в света в игра на Texas Hold’em с шестима участници. Учените от университета Карнеги Мелън заедно с Facebook AI си сътрудничиха по проекта – първият, в който AI се състезава в игра срещу повече от един човек и където не може да разчита само на игрова стратегия, за да спечели.

Оказва се, че ключът към успеха е в това, играта да бъде разделена на по-малки части или фрагменти, за да може стратегията да се пригоди или промени постепенно, докато играта напредва. По този начин AI може да използва машинно обучение, за да намери слабостите в стратегията на опонента си и да ги използва срещу него.

Това постижение означава, че изкуственият интелект вече може да разшири полето си на действие, за да помогне за решаването на някои от най-предизвикателните проблеми в света.

Бридж роботът NooK

Забележителен резултат постигна и друг робот, играещ карти. Изкуственият интелект NooK, който е дело на френската стартъп компания NukkAI, премери сили с осем световни шампиона по бридж по-рано тази година. След края на експеримента и сравняне на резултатите на хората и робота се оказа, че изкуственият интелект е изравнил или добри подробил процентното съотношение победи спрямо професионалните играчи и в известен смисъл е победил бридж шампионите в собствената им игра.

Успехът на NooK е от особено значение поради същността на играта на бридж. Подобно на играта на покер, при бриджа също се борави с непълна информация, тъй като картите на опонентите са скрити. Но съществува и един отличителен елемент – за целта на играта е необходимо известно ниво на сътрудничество между играчите, тъй като те трябва да обясняват ходовете си един на друг. Именно от тази гледна точна постижението на робота NooK е революционно и се определя от учените като “фундаментален напредък” в машинното обучение. То поставя началото на изкуствен интелект от ново поколение, който е способен да обяснява и обосновава решенията си в процеса на работа. Това е т.нар. нов модел на бялата кутия, или “обясним” изкуствен интелект, който е способен да преодолее основния проблем при сблъсъка между човека и машината, като направи възможна комуникацията и сътрудничеството между двете страни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви