Започна кампанията
Започна кампанията

От полунощ днес официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 30 септември. Това се посочва в решение 1322-НС на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В изборите за народни представители на 2 октомври ще участват 28 политически формации – 22 партии и 6 коалиции, припомня БТА. За вота през октомври от Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна.

Партиите и коалициите, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са:
1. ПП „Движение за права и свободи“
2. ПП „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД)
3. ПП „Българско национално обединение – БНО“
4. ПП „Национално движение „Единство““
5. ПП „ВМРО-Българско национално движение“
6. КП „Справедлива България“
7. ПП „Пряка демокрация“
8. НФСБ
9. КП „Продължаваме Промяната“
10. ПП МИР
11. ПП „Консервативно обединение на десницата – КОД“
12. ПП „БТР-България на труда и разума“
13. ПП „Коалиция за теб България“
14. ПП „Възраждане“
15.КП „Български възход“
16. ПП „Български национален съюз – НД“
17. ПП „Изправи се, България“
18. ПП „Движение на непартийните кандидати“
19. ПП „Има такъв народ“
20. ПП „Глас народен“Ю
22. ПП „Правото“
23. ПП „Народна партия истината и само истината“
24. КП „ГЕРБ-СДС“
25. КП “ Демократична България – обединение “
26. ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“
27. ПП „Атака “
28. КП „БСП за България“
29. ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“

Кампанията започна с  гаф на една от партиите.

Тъй като „Единна народна партия“, мандатоносител на „Ние идваме“, не е регистрирала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните избирателни райони в страната, името на партията, както и номерът ѝ – 21, макар и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да фигурират в бюлетината.

„Национално движение „Единство“, които не са регистрирали листи в 12 МИР-Монтана и 21 МИР-Сливен, няма да фигурират в бюлетините, с които ще се гласува в тези два избирателни района.

В бюлетината за вота през октомври имената на регистрираните независими кандидати ще фигурират в бюлетината за съответния МИР.

Предизборната кампания, която започна тази нощ, се води на български език, е записано в решението на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. При произвеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022 г. разпоредбата на чл. 92, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи не се прилага.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви