Расте недостигът на лекарства
Расте недостигът на лекарства

Расте недостигът на лекарства у нас, а някои от тях са за тежки диагнози и са без заместител. За това сигнализират от Българския фармацевтичен съюз. Оттам посочват, че се превръща в порочна практика доставчици да крият количествата си от аптеките и дори да ги изнудват.

Фармацевти са категорични, че проблемът с липсващите лекарства в аптечната мрежа никога не е бил толкова сериозен, колкото е в момента. И така на все повече българи им се налага да пътуват в чужбина, за да се снабдят с необходимия им медикамент, съобщава Нова тв.

Според БЛС една от причините е, че има достатъчно количества лекарства в складовете, но те или се изнасят навън, или стигат само до определен брой аптеки у нас, които се ползват с привилегии. Липсвали обаче механизми за контрол на тези практики.

Според Фармацевтичния съюз обаче причината се крие не в недостига в складовете, а в двойния стандарт към аптеките и т.нар. „отказ“ за доставка – когато аптека поръчва количества, но не ги получава.

„Другият вариант е това лекарство въобще да не може да бъде видяно дали го има в склада. Има такива лекарства, които през софтуерите са видими само за някои аптеки“, обясни Димитър Маринов, гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Все повече ставали и сигналите за рекет към аптеките. Контролът е на Агенцията по лекарствата. Оттам отговориха, че се извършват извънредни проверки във връзка със зачестили сигнали от граждани и организации за недостиг на лекарства. Резултатите от инспекциите в последния месец показвали, че има достатъчни количества, а снабдяването се затруднявало заради повишеното потребление.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви